Hun har vært på ønskelisten i mange år, men nå har folkemusikk- og folkedansfestivalen Kalottspel booket Mari Boine.

Det opplyser festivalen selv i en pressemelding, som er særdeles fornøyd med bookingen.

- På en skala fra én til ti, er vi nok på en solid 12-er, sier Nina Fjeldet, daglig leder for Kalottspel.

Fikk hederspris

Under Spellemannsprisen 25. februar, fikk Mari Boine hederprisen for sitt virke som Norges mest kjente artist innenfor samisk musikk og joik, nesten 30 år etter debutalbumet «Gula Gula» i 1989.

- Mari Boine er en verdensstjerne og en artist som har betydd mye også utenfor konsertlokalet. At hun fikk hedersprisen under årets Spellemannspris, sier jo sitt. Det føles helt rett at hun kommer hit til Kalottspel og Målselv.

Det er imidlertid ikke første gang at Boine gjester festivalen, som ble arrangert for først gang i 1970. Forrige gang hun opptrådte på festivalen, var i 1994. Nå er hun altså tilbake og spiller på Moen kulturlåve 9. august.

Samiske innslag

- Kalottspel har som tradisjon å ha én eller flere samiske artister på programmet. I fjor var det barna som fikk lære å leke med det samisk, men i år kommer selve dronningen for å toppe plakaten. Resten av festivalprogrammet er ikke offentliggjort ennå, men kommer til å slippes litt etter hvert, sier festivalsjef Fjeldet.

Festivalen går av stabelen 8. til 12. august og festivalsjefen lover en kompakt og variert festival, med både kjente Kalottspel-innslag og nye programposter.