Gå til sidens hovedinnhold

Mann drept av isbjørn på Svalbard

Artikkelen er over 1 år gammel

En mann er drept av en isbjørn på Svalbard, melder VG fredag morgen.

I følge en pressemelding fra Sysselmannen ble mannen angrepet på en campingplass utenfor Longyearbyen, og døde av skadene.

– Politiet hos Sysselmannen fikk melding klokken 03.50 om at en person på campingplassen var angrepet og skadet av en isbjørn. Bjørnen ble skutt mot av folk på stedet og gikk mot flyplassen, som ligger like i nærheten, sier assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl.

Bjørnen er funnet død ved flyplassen.

Seks personer følges opp

– Ingen andre personer ble fysisk skadet av isbjørnen, men seks personer som var på stedet er kjørt til sykehuset i Longyearbyen og blir tatt hånd om av helsepersonell og kriseteam fra Longyearbyen lokalstyre, skriver Sysselmannen i pressemeldinga.

Den omkomne er foreløpig ikke identifisert. Sysselmannen etterforsker saken.

Sysselmannen ber folk om ikke å oppsøke området.

Terje Carlsen ved Sysselmannens kontor sier til Nordlys at de jobber med å finne svar på en rekke spørsmål i forbindelse med den tragiske hendelsen.

- Vi vet ikke om dette var en gjest eller en ansatt ved campingen. Ei heller kjenner vi til hans relasjon til de andre som var der, sier Carlsen.

Fakta om isbjørnangrep på Svalbard

* Seks personer er drept av isbjørn på Svalbard siden 1971.

* 28. august 2020 ble en mann drept da han ble angrepet av en isbjørn på campingplassen i Longyearbyen.

* I 2011 mistet en 17 år gammel britisk skoleelev livet da en isbjørn angrep leiren til skolegruppen han reiste sammen med. Tre personer ble skadd før en av turlederne skjøt bjørnen.

* I 1995 omkom to mennesker etter to forskjellige isbjørnangrep: Nina Jeanette Olaussen (22) fra Oslo på Platåfjellet ved Longyearbyen og islosen Helmer Kristensen (58) fra Tromsø på Kiepertøya i Hinlopenstredet, på østsiden av Svalbard.

* I 1972 ble en østerriksk student drept mens han drev klatring ved Magdalenefjorden på nordvest-Spitsbergen. Et minnesmerke ble reist på stedet i 1977.

* I 1971 ble en meteorologassistent på Bjørnøya drept av isbjørn.

(NTB)

Kan være kjent bjørn

Han sier de ikke vet hvor bjørnen kom fra, eller hvorfor angrepet skjedde.

Longyearbyen har vært plaget av to isbjørner som har oppsøkt nærområder der de siste dagene.

- Men foreløpig vet vi ikke sikkert om dette er en av disse bjørnene.

Carlsen sier de foreløpig ikke vet om noen av de seks som er kjørt til sykehuset i Longyearbyen har vært direkte vitne til hendelsen, men at de følges opp så godt som mulig av helsepersonell .

- Vi håper å finne svar på alle disse tingene så fort det er mulig, sier Carlsen.

Kommentarer til denne saken