- Fenomenet vises best fra Nord-Norge, vi vil ha de beste forholdene i hele Europa, sier Steinar Thorvaldsen i Tromsø astronomiforening

Og fenomenet han snakker om er onsdagens sammenfall av måneformørkelse og supermåne.

Det betyr at månen ligger i jordas skygge. Så når den kommer opp, vil månen være blodrød - og stor.

Thorvaldsen og hans kolleger har allerede blinket ut flere steder i Troms som vil være perfekt for å nyte den fulle opplevelsen.

Nord-nordøst

- Det gjelder å finne en god posisjon med fri sikt fordi månen står lavt mot nord-nordøst. Vi har blinket ut Oldervika. Der vil månen stige rett opp av havet. Men det vil være gode muligheter både på Skjervøy, områder på Vannøya og kanskje også Sommarøya. Man kan kanskje også finne seg en fjelltopp å se det fra.

- Hva med Tromsøya?

- I Tromsø kommer månen opp 14.18. Da er formørkelsen allerede i gang. Klokka 14.30 er den på sitt maksimum, og den totale formørkelsen slutter klokka 15.08. Men i Tromsø har vi en del fjell som kan ta fra deg en del ting, man mister mye. Jo mer klarsikt, dess bedre.

Supert fotoobjekt

Onsdagens "happening" kan fort for mange bli den siste muligheten til å se dette doble fenomenet.

- Det er sjette gangen på 100 år dette skjer.  Det som er så spesielt denne gangen er at vi har en super værmelding. For landsdelens superfotografer bør det bli utsøkte muligheter. Månen blir blodrød og stor, lyset rundt ganske blått samt at man har kulisser som havet.

Dermed vet vi vel hva vi har i vente på sosiale medier utover ettermiddag onsdagen.

Tidspunktene

Den totale fasen starter klokka 13.51 og slutter klokka 15.08.Etter det vil mer og mer av måneoverflaten bli synlig ettersom månen glir ut av jordas skygge. I denne fasen får man tydelig prov på at jorda faktisk er rund, hvis noen fortsatt skulle være i tvil om det, jordskyggen vil være buet på månen. Denne fasen avsluttes klokka 16.12.

Man trenger verken kikkert eller teleskop for å få med seg formørkelsen.

Dette er tidspunktene i nord når månen først kommer til syne - forutsatt at du har perfekt horisont mot nordøst:

15.14 i Bodø, 14.43 i Harstad, 14.18 i Tromsø, 13.36 i Hammerfest og 13.28 i Kirkenes. Det vil at si at Finnmark har de aller beste forholdene.