For ett år siden sendte Malin Kvaal Bergland og Øyvor Gjerde inn sine bidrag i en konkurranse. Premien var et helt år med forskning på og rundt Svalbard.

Opplevelsene var mange og inntrykkene sterke. De to fikk nemlig et nært innblikk i hvordan naturen, og spesielt havet, påvirkes av menneskers forsøpling.

– Det var et veldig innholdsrikt år, og vi opplevde masse spennende, sier Gjerde.

Opplevelser

De to tromsøjentene leverte først en tekst som omhandlet klimaendringene og de punktene de selv syntes var mest interessante, så en video av seg selv med egne synspunkter.

– Vi har vært med og forsket på plast i havet. Vi har på en måte vært assistenter til forskerne på forskningsskipet Kronprins Håkon, sier Bergland.

Og da har det ikke stått på spennende og småskumle opplevelser.

– Det var kjempespennende da vi var på skytekurs, sier Gjerde.

– Jeg synes det var artig da vi tok på oss sikkerhetsdrakter og lå og duppet i havet utenfor Longyearbyen, sier Bergland.

Forskere

Stuntet til Polarinstituttet kalles Polarrekruttene og jentene har definitivt fått sansen for forskningen og ser ikke bort fra en karriere som forskere.

Jentene forteller at de blant annet dissekerte en havhest, og forteller om urovekkende oppdagelser.

– Vi fant ganske mye plast og det er noe jeg vil er et stort problem fordi det påvirker dyrelivet, og spesielt i havet. Vi spiser fisken som har spist plast, sier Bergland.

– Dyrene tror det er mat og dør bokstavelig talt av sult, sier Gjerde.

Begge to forteller at de var klar over problemene knyttet til plast i havet, men at de nå virkelig har sett hvor ille det er.

Tilbake på skolebenken

Jentene returnerte fra toktet litt tidligere i sommer og er foruten om et besøk på Arendals uka ferdig å jobbe med Polarinstituttet for denne gang.

– Dette er definitivt noe jeg kommer til å anbefale andre å gjøre eller utdanne seg innenfor, sier Gjerde.

Gjerde og Bergland skulle egentlig bo på forskningsskipet, men på grunn av koronapandemien har de måtte bo på hybel i Longyearbyen.

– Vi var med på forskning på dyreliv og så var vi med isbreforsker Jack ut og så hvor mye isen hadde smeltet i løpet av sommeren, forteller Bergland.

Og jentene fikk virkelig sansen for Longyearbyen.

– Det er veldig fint i Longyearbyen, faktisk finere enn i Tromsø. Det er ikke så mange hus der, så når man åpner vinduene ser man bare vakre fjell, sier Gjerde.