ERSFJORD (Nordlys): – Jeg var redd for at det kom til å se ut som en rustklump, men dette er jo en fin gullfarge. Betydelig bedre enn jeg fryktet, sier bygdelagsleder Geir Svendsen.

Ersfjord på Senja har hittil vært mest berømt for sin store og flotte sandstrand. Nå spørs det om ikke det nye veitoalettet tar vel så mye av oppmerksomheten. Som en futuristisk obelisk kledd i gylne skjell stiger bygget opp av sanden og strekker seg mot himmelen i pakt med de mektige fjellene. Fem og en halv meter høyt, med glass i taket og ellers kledd med skinnende messingplater over massivt tre. 

– Jeg skjønner ikke alt det kunstneriske, men synes det er fint. Alle som jeg har snakket med her er strålende fornøyde. Det er virkelig bra for Ersfjord at vi får toalett og stor parkeringsplass, for dette er et enormt populært utfartsområde om sommeren. Det har stått parkert over hundre biler langs veien, og det skaper problemer, sier Svendsen.

For fin for «skjitlukt»

Andre lokalfolk vi snakker med gir uttrykk for det samme.

– Jeg har vært veldig skeptisk, men synes det ser fint ut nå. Så fint at vi skal lage en modell av utedassen til pepperkakebyen på Finnsnes, sier Marita Mikalsen.

Utedassen?

– Ok, gulldassen da, men det er jo en utedass. Vi får håpe vi slipper «skjitlukta» og at det lukter gull også, ler hun.

– Ikke noe A4-oppdrag

Arbeidet med bygget er nå i sluttfasen, men fortsatt gjenstår litt montering inne på toalettet. Her er det malt knallrødt, og rommet byr i tillegg til vask og WC på stellebord og himmelutsikt gjennom glasset i taket. Selve rommet er på 11 kvadratmeter, formet som en trekant med spisse vinkler. Entreprenør Egild Jagersten sier det har vært et spesielt oppdrag.

– Det har vært interessant ja. Ikke noe A4-oppdrag. Vi prøver å finne ut hvordan arkitekten tenker, men det er ikke alltid like enkelt. Sånn er det med disse prosjektene på Nasjonal turistvei. Men jeg tror vi har lyktes ganske godt, sier han.

Hva neste prosjekt blir her ute er ikke kjent ennå, men noe er på gang i Mefjordvær. Fra en kommuneansatt får vi et muntert innspill om at «en diamantformet do i Mefjorden» bør være en idé.

Norges dyreste do? 

Mest diskusjon er det om «gulldassen» er verdt prisen på 3,75 millioner kroner, inkludert moms. En slik pris for et veitoalett får det nok til å skurre i ørene hos folk som bor langs hullete veier med dårlig asfalt.

– Disse pengene er øremerket fra Stortinget for å lage spektakulære bygg og dekorere langs strekningene som har status som Nasjonal turistvei, og kan ikke brukes på noe annet. Pengene ville aldri ha blitt brukt til asfaltering og lapping av veier uansett, sier strekningsansvarlig Hugo Fagermo for Nasjonal turistvei i Statens vegvesen.

Kvadratmeterprisen for «gulldassen» blir rundt 300.000 kroner. Selv ikke hybler i Tromsø kan måle seg med dette.

– Nasjonal turistvei skal ha en standard som er Nasjonal turistvei verdig. Dette er et arkitekttegnet bygg spesialtilpasset Ersfjord og fjellene i bakgrunnen, bygd med solide materialer og vandalsikkert utstyr. Toalettskåla i rustfritt stål koster alene en formue, sier Fagermo, uten å ville spesifisere denne prisen nærmere.

Til gjengjeld vil formodentlig «gulldassen» bli stående i lange tider og lyse opp tilværelsen for alle veifarende med sitt fargespill. Så spørs det hvordan tidens tann påvirker messingplatenes glans.