Gå til sidens hovedinnhold

– UNN-styret må gå av

Artikkelen er over 8 år gammel

– Styret i UNN må takke for seg. Og det før meg, sier en dødssyk Thor Tøllefsen (75). Se video!

Fra sykesenga på Universitetessykehuset i Nord-Norge serverer politikernestoren kraftig kost. I et portrettintervju i Nordlys LØRDAG tar han et oppgjør med politikerne som nylig vedtok økonomiske innsparinger ved UNN som innebærer kutt i sengeposter og endret bemanning.

Styret må gå

– UNN-styret må gå. De som skal legge helsetilbudet til rette for folk, står midt i et skamfullt prosjekt, mener han.

– Jeg prater ikke for mi egen skyld for jeg har bare kort tid igjen å leve. Mi tid er over. Dette handler selvsagt om de andre, sier Tøllefsen som har leverkreft med spredning og som nylig har avsluttet all videre behandling.

Åpenhjertig portrett

I det åpenhjertige intervjuet forteller politikernestoren at han ikke vil ha mer cellegift. Han vil hjem til Kristoffervalen og håper på å få ei god tid hjemme. For han vet at han ikke har lenge igjen å leve.

Politikeren er rystet over vedtaket i UNN-styret. UNN skal i løpet av 2013 redusere kostnader med 87,5 millioner kroner. Det betyr kutt i sengeposter og endret bemanning. UNN vil ha mer av behandlingen over på dagtid. Tidligere i måneden ble det vedtatt å kutte 12 døgnplasser ved Åsgård. 37 sengeposter skal gjøres om til sykehotellsenger.

Ikke tid å vente

Styreleder ved UNN Jorhill Andreassen uttalte etter møtet at de var nødt til å avgjøre kuttene av sykesenger raskt.

– Man føler alltid det går for fort. Men vi har et ansvar for å få dette på plass. Vi har ikke tid til å vente. Ellers vil det virkelig gå ut over pasientene, uttalte Andreassen til nordlys.no

– Det er faen meg det frekkeste jeg har lest, sier Thøllefsen som inviterer UNN-ledelsen og styret til rommet sitt om de vil høre mer om saken.

Forstår reaksjonen

– Jeg kan veldig godt forstå at Thor Tøllefsen reagerer på den spissformuleringen jeg kom med, når han ligger til sengs i ei sykehusseng, sier styremedlem i UNN-styret, Olav Helge Førde.

Han kommenterer den sterke kritikken som kommer mot ham og resten av UNN-styret fra tidligere ordfører Thor Tøllefsen i Karlsøy.

I portrettintervjuet i Lørdags-bilaget i Nordlys ber Thor Tøllefsen om at styreleder Jorhill Andreassen og styremedlem Olav Helge Førde må gå av fra UNN-styret. Årsaken til kravet, er deres håndtering av saken om å redusere sengetallet ved Universistetssykehuset Nord-Norge.

Ikke sunt å ligge

Førde mener hele bakgrunnen for saken har forsvunnet i medieframstillingen av saken. Han viste til forskning som forteller at tidligere tiders sengeleie som kurativ behandling, ikke har gjort pasientene noen tjeneste. Tidlig mobilisering ut av senga redder i stedet livskvalitet hos pasienten.

– Men de som trenger å ligge til sengs, skal selvfølgelig fortsatt ha ei seng å ligge i, sier Førde.

Han viser til en kronikk i lørdagens Nordlys hvor de redegjør litt om bakgrunnen for å redusere sengetallet.

Færre korridorpasienter

Førde viser til at det sto flere tomme senger på UNN i 2012 enn i 2011. Det var færre fristbrudd, færre korridorpasienter, sykehuset behandlet flere pasienter og det var større fokus på pasientkvalitet.

– Jeg kan forstå at Thor Tøllefsen sier det han sier når man ser på medieframstillingen. Men situasjonen er faktisk at det er liten grunn til å være engstelig for at sykehuset er ute av kurs, sier Olav Helge Førde.

Styreleder Jorhill Andreassen sier at hun ikke ønsker å kommentere kritikken mot henne og UNN-styret.

Les det åpenhjertige intervjuet med Thor Tøllefsen i Nordlys LØRDAG.

SE VIDEO: – UNN-styret må gå