To personer har rykket kraftig fra resten i Nordlys' tradisjonsrike kåring av "Årets nordlending". Det er omtrent dødt løp mellom Knut Eirik Dybdahl og Arne Nikolai Pedersen. De to har faktisk fått ca. 80 prosent av stemmene som har kommet inn.

Men ingenting er avgjort. Stem på din kandidat i dag. Hvem synes du fortjener å bli "Årets nordlending".

1. Knut Eirik Dybdal

Dybdal er harstadmannen som aldri gir seg, og som til slutt klarte å få gjennomført drømmen om sykkelracet Arctic Race of Norway. Veien fram var turbulent og kranglete med tanke på økonomi og manglende støtte fra kulturdepartementet, men verden fikk til slutt sett vårt fantastiske Nord-Norge, syklistene fikk sitt livs opplevelse og nordlendingene ga entusiasmejernet i sommer da arrangementet gikk. Akkurat nå planlegger han neste års Arctic Race.

Slik stemmer du: <nlno 01> til 2005 (Kr. 4,- per sms)

2. Marte Dalelv

Narvikjenta som vakte sterke internasjonale reaksjoner da hun ble dømt for sex utenfor ekteskapet i forbindelse med anmeldelse av en voldtekt. Hun ble til slutt benådet av emiren i Dubai etter sterkt påtrykk fra verdenssamfunnet.

Slik stemmer du: <nlno 02> til 2005 (Kr. 4,- per sms)

3. Per Sandberg

Urokråka fra Skogn, bosatt på Finnsnes var stortingsrepresentanten som ikke ville påta seg verv når endelig Fremskrittspartiet kom til makta ved høstens valg. Han var ganske enkelt utslitt, men fikk nok å henge fingrene i i høst etter at han ga ut sin selvbiografi «Mot min vilje». Her slår han høyt og lavt og skapte brudulje både i og utenfor sitt politiske parti. En falmet trønder som framstår med et nordnorsk temperament, og som på sin måte, har satt også Nord-Norge på kartet.

Slik stemmer du: <nlno 03> til 2005 (Kr. 4,- per sms)

4. Anne Husebekk

Medisineren, opprinnelig sørfra, som påtar seg å føre landsdelen videre inn i kunnskapens tidsalder. Hun ble i høst valgt som rektor ved Univeristetet i Tromsø - Norges Arktiske Universitet, som univeristetet nå heter etter en lang fusjoneringsprosess med daværende Høgskolen i Alta. Husebekk vil at Univeristetes ansatte og studenter skal delta i samfunnsdebatten. Hun ønsker seg også et sterkt og godt samarbeid med offentlig sektor og næringsliv i landsdelen.

Slik stemmer du: <nlno 04> til 2005 (Kr. 4,- per sms)

5. Agnete Johnsen

Energibomba fra Nesseby imponerte i beste sendetid under årets stjernekamp. Og nordlendingene har alltid elsket Agnete. Hun er et sangtalent som viste sterke prestasjoner også på entertainersida, før hun ble slått på målstreken i finalen av Silya Nymoen.

Slik stemmer du: <nlno 05> til 2005 (Kr. 4,- per sms)

6. Per Mathias Høgmo

TILs tidligere trener er første nordlending som ble landslagstrener. Det skjedde i år, etter først å ha gjennomført en solid snuoperasjon i svenske Djurgården. Høgmo har tidligere trent Moss og Rosenborg og det norske kvinnelandslaget, samt U21-landslaget. Og samelandslaget. For tiden holder han også på med en doktorgrad i fotball ved Universitetet i Tromsø.

Slik stemmer du: <nlno 06> til 2005 (Kr. 4,- per sms)

7. Arne Nikolai Pedersen

Den frittalende 90-åringen har fått reneste kjendisstatusen etter møtet med Kystvakta utenfor heimstøa i Forra i Evenes. Her ble fritidsfiskeren tatt for ikke å bruke redningsvest i båten, og ble ilagt et forelegg på 500 kroner. Pedersen nektet og nå må han møte i retten. Nordlys-leserne elsker åpenbart Pedersen, for det var mange som foreslo ham blant de nominerte kandidatene.

Slik stemmer du: <nlno 07> til 2005 (Kr. 4,- per sms)

8. Karianne Lilleng

Du trenger ikke være stinn av gryn for å gjøre en forskjell, tenkte tromsøjenta Karianne Lilleng og startet en pengeinnsamling til veldedige formål. Det gjorde hun ved å arrangere sitt helt spesielle loppemarked. «Skrot gir mot», er mottoet og i år har blant annet gatemagasinet Virkelig fått de innsamla pengene. Lilleng er en kandidat nordlysleserne foreslår.

Slik stemmer du: <nlno 08> til 2005 (Kr. 4,- per sms)

9. Øistein Mandal

– Jeg rakk ikke å tenke noe. Jeg handlet bare på instinkt for å få ut ungene, sa bussjåfør Øistein Mandal til Nordlys etter at skolebussen begynte å brenne. Den eksplosive brannen skjedde på E6 i Oksfjord i november i år, og det tok ikke lang tid før bussen sto i full fyr. Om bord i bussen var det 25 elever fra barneskolealder til videregående nivå.

Slik stemmer du: <nlno 09> til 2005 (Kr. 4,- per sms)

10. Sandra Borch

Senterpartipolitikeren fra Lavlangen har vært ute i mang en brottsjå de siste årene, hvor 2013 kan beskrives som et svært hektisk år i så måte. Uredd og modig har hun stått opp mot hets og trakassering, samtidig som hun har vært ei klar røst i det offentlige ordsskifte i nord. At hun i høst kunngjorde at hun ikke stilte til gjenvalg som leder i Senterpartiets Ungdom, overrasket mange.

Slik stemmer du: <nlno 10> til 2005 (Kr. 4,- per sms)

Hvem er din favoritt? Gi din stemme og bli med å kåre Årets Nordlending 2013. Tradisjonen tro blir vinneren kåret julaften i år.