Gå til sidens hovedinnhold

TIL tar avstand fra proteinshake

Artikkelen er over 8 år gammel

- Et bransjeskapt behov.

I en kronikk i Nordlys melder Andre Sørensen, Jorid Degerstrøm og Paul W. Hansen i TILs støtteapparat seg inn i proteinpulver- og kosttilskuddsdebatten.

I 2012-sesongen var eliteserielaget TIL sponset av det gigantiske kosttilskuddselskapet Herbalife.

Ikke nå mer. Etter endt sesong valgte TIL å avslutte samarbeidet.

- Det medisinske apparatet følte at det ikke ble riktig å bruke slike produkter, og kom etterhvert til den konklusjonen at vi ikke faglig kan gå god for dette, sier fysioterapeut Andre Sørensen.

- I TIL ønsker vi ikke å assosieres til noen produkter vi ikke kan forsvare faglig. TIL ønsker å være gode forbilder for unge utøvere. I tillegg vektlegger TIL de råd Antidoping Norge fronter og anbefaler, sier han.

Stor indrustri

I kronikken tar TIL-legene Jorid Degerstrøm og Paul W. Hansen og TILs fysioterapeut Andre Sørensen et oppgjør med proteinpulverindustrien, etter at Nordlys i en rekke artikler har satt fokus på den økte bruken av proteinpulver.

Sørensen har jobbet som fysioterapeut i TIL og Norges Toppidrettsgymnas siden 2008. Jorid Degerstrøm er lege i Olympiatoppen Nord-Norge og cand. scient medisinsk biokjemi og har jobbet med idrettsungdom og toppidrettsutøvere i snart ti år. Paul W. Hansen er medisinsk ansvarlig lege i TIL og har 30 års erfaring innen idrettsmedisin.

- Ikke fagfolk

- De som uttaler seg sterkest om pulver, er ofte også selgere av samme produkt. Det ser vi gode eksempler på når man går gjennom lokale medier siste uken,. Det er ikke fagfolk, men selgere av et enkelt produkt, noe som er viktig å få fram, skriver de i innlegget.

- Hvorfor ønsker dere å delta i debatten?

- Vi ønsker å gi uttrykk for vår mening om dette for å gi folk et mer nyansert bilde av behovet enn det distributører og selgere gjør, sier de.

Mosjonister på pulver

- Slik det er blitt tror selv mosjonister at man må eller bør ta tilskudd av ulike slag for å leve bra eller oppnå treningseffekt. Både proteiner, karbohydrat, fett og andre nærinsstoffer er helt nødvendig, men du trenger IKKE å tilføre det gjennom tilskudd dersom man ikke har en mangeltilstand. Og har du det, skal det iverksettes og følges opp av lege, sier Sørensen.

LES KRONIKKEN HER

Milliardindustri skaper falske behov