Mange har et komplisert forhold til julefeiringen. Det kan handle om en skjefull dårlige juleminner, muggen form og andre lite velsmakende ingredienser. Oppskriften på glade jul har egentlig plass til alle ingrediensene, bare vi evner å finne dem. Og bruke dem.

Tine Krøner og Aida Badiane vil gjerne hjelpe, og strekker ut ei hånd.

– Vi har ulike utgangspunkt for dette «å glede seg i jula», og til å stå i sine egne følelser, sier Krøner.

– Kan produsere motløshet

Sammen gestaltteapeutkollega Aida Badiane tilbyr de samtalegrupper om jula. Her er det plass til alle som av ulike grunner synes jula er ei vanskelig tid, eller de som bare trenger å finne meningen med jula. For seg selv.

– Terapi mot jula høres kanskje litt drastisk ut, men det er så mye stress og press, minner, forventninger, ønsker, pålegg om hvordan ting skal være, i tillegg til drømmer og forventninger. Hele samfunnet er skrudd sammen mot ei julefeiring som kanskje egentlig ikke finnes. Dette kan raskt produsere både motløshet og sterke følelser av å være utenfor, stå på sida, ikke være inkludert.

Krøner er utdannet gestaltterapeut som er en samtaleform med fokus på emonsjoner og den enkeltes personlige ansvar for sine handlinger.

VIl hjelpe folk

Krøner og Badiane vil samle mennesker til samtaler hvor de deler sine erfaringer med jula med mål å kjenne på hvordan jula kan bli en verdi for deg.

– Vi vet at hjelpetelefonene gløder i jula. Vårt tilbud er også en gratis hjelpetjeneste. Vi ønsker oppriktig å kunne hjelpe mennesker til å få det bedre med seg selv.

Terskelen skal være lav, og det er ikke meningen å sykeliggjøre verken mennesker, eller jula. Hun er opptatt av mytene, forventningen og på de ytre påleggene mange strever med.

– Mange trenger å vende fokuset innover i seg selv i disse dager. Hva skal til for å ha det bra, hva er mitt ønske, hva er noen andres? Vi opplever ting ulikt og setter pris på ulike ting. Det er så mange motstridende følelser og målet er faktiskt å kjenne på disse. Da kan viktige ting skje. Det er gjerne flukten fra disse, som gjør at vi fyller på meg ting som trekker oppmerksomheten bort fra følelsene våre. Gavene blir viktigst, masse mat likeså. Til slutt blir det bare trist. Julas opprinnelige verdier er fine, de. Men hva skal til for nettopp deg for å se det fine.

- Lett å føle seg utenfor

Presset på den perfekte adventstida og julefeiringa er større enn noen andre tradisjoner og årlige feiringer.

– Derfor er det lett å føle seg utenfor. Rett og slett fordi det for de fleste er umulig å innfri. Kanskje du er av dem som ikke vil være sammen folk, og har det fint med det, men så reagerer omgivelsene negativt? Eller du er ensom, og faktisk ønsker noen å være sammen med.

Krøner har selv kjent på de vonde følelsene med å stå utenfor.

– Det er trist, ensomt, sorgtung. Du blir hudløs. Å ikke ta del i det fellesskapet tar del i, kan være sterke ting.

Varer til over jul

Juleterapien starter til uka og skal vare til over jul. Målet er å komme dit at alle sine juler kan være bra julefeiringer. Selv har Tine ikke juleplanen helt klar.

– Kanskje blir det bare jeg og datteren min. Jeg har hatt mange forskjellige julefeiringer med og uten familie. Jeg har også vært med på Kirkens Bymisjons sine samlinger. Jula er for meg ei tid til å romme meg selv, og til å smake på mine omgivelser. Det ønsker jeg også å gi andre