Gå til sidens hovedinnhold

Se, babyen snakker til deg!

Artikkelen er over 8 år gammel

Spesialsykepleier Inger Pauline Landsem tok opp lån på 200.000 kroner. For å skrive boka hun skulle ønske hun selv fikk lese da hun ble mor for første gang.

Lille Nora med det kullsvarte håret er to døgn gammel og ligger godt inntullet i et babyteppe. Hun har øynene igjen. Som om hun sover. Det er ikke mamma Jane Randal som holder henne, men forfatter Inger Pauline Landsem.

–Er det for skarpt lys for deg, lille venn? spør hun.

Lyset i det lille rommet på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø dempes – slik at bare lyset fra vinduet når inn. Det går noen sekunder. Så åpner Nora øynene.

– Hei, der er du jo.

Svanger med baby-bok

Inger Pauline smiler. Hun forklarer for Jane; det var nok lyset som ble så overveldende for den nyfødte lille jenta. Dermed stengte hun inntrykkene ute, ved å lukke øynene.

I over 20 år har spesialsykepleieren jobbet med nyfødte og premature barn. Hun har gitt masse hjelp til deres foreldre. Nå vil hun hjelpe flere. Med ei bok. I lang tid har hun gått svanger med en ideen om boka. Om det viktige samspillet mellom foreldre og deres nyfødte barn.

De store forlagene tente på ideen. Men de ville ha en tykkere bok. Med mer fagstoff. Om mating og babystell og gjerne hele småbarnsperioden mellom to permer. Fokus på barseltida ble for smalt, mente forlagene. Det var ikke ei slik bok Inger Pauline ville skrive.

Få en bedre start

- Det finnes utallige bøker om å bli mamma, amming, om bleieutslett og mating og soving. Mange har bokhylla fulle av slike manualer. Men jeg savnet en bok som om hvordan man kan forstå atferden til sitt nyfødte barn. Og dermed få en bedre start sammen. Dermed tok Inger Pauline opp et lån for å realisere boka. På eget forlag.

Nå er “En bedre start for deg og din baby” ferdig. Det har blitt den boka Inger Pauline gjerne skulle lest da hun ble mamma for første gang for 25 år siden.

– Det ble ikke slik jeg hadde trodd den gangen. Jeg forventet at morsrollen skulle komme på rein intuisjon. Jeg hadde jo masse erfaring med tantebarna mine, sier hun og smiler.

Morsrollen startet i moll.

– Jeg følte meg veldig alene med usikkerheten.

Et levende kompass

I dag vet hun at følelsen langt fra er unik. I boka skriver hun om små grep som kan hjelpe en til en god start som familie. Hun beskriver babyen som et levende kompass. Forstår du hva babyen uttrykker, blir hverdagen enklere og samværet med barnet bedre.

– Fasiten ligger på stellebordet, og samværet kan være en fantastisk vitamininnsprøyting i en krevende tid. Det gjelder bare å lære hvordan babyen kommuniserer og være til stede i de små åpningene da babyen er klar for samvær.

Å bli forstått er viktig for barnets utvikling. Forskning gjort på UNN viser at for tidlig fødte barn har en styrket utvikling opp til fem år når foreldrene har fått hjelp til å etablere et godt samspill i nyfødtperioden. Inger Pauline hjelper Nora med å få den bittelille handa opp mot munnen. Nora gaper etter den.

Følger bevegelsene

– Mange oppfatter at sutting på hendene er tegn på sult. Det kan det være, men det kan like gjerne være selvhjelp. For å regulere spenningen i kroppen og komme mer i balanse, forklarer Inger Pauline.

Hun leser bevegelsene til den lille babyen. Prater med mild stemme. Lager lyder. Mamma Jane følger oppmerksomt og smilende med.

– Jeg visste ikke at Nora er så sterk allerede. Og at hun uttrykker så mye så tidlig, sier Jane som er en erfaren mamma allerede. Nora har en storebror som venter på at lillesøster skal komme hjem snart.

– Men selv om jeg mener jeg vet en god del om babyer, har jeg lært mye av Inger Pauline de få minuttene hun har vært her sammen med oss i dag, sier hun.

Født før termin

Stig Brøndbo har også lært mye av Inger Pauline. De møttes for nøyaktig sju år siden. Da Stig og kona Birgit ble foreldre til Johannes. Helt plutselig, hele fire måneder før termin. Starten på foreldrelivet ble levd på UNN. I flere måneder.

Inger Pauline var en av sykepleierne som hjalp den lille familien.

– Vi møtte på et fantastisk helsevesen som sto på 24 timer i døgnet for oss. Men Inger Pauline var spesiell. Hun er klok. Hun har masse erfaring. Og er flink til å veilede. Hun ga oss den tryggheten vi trengte slik at vi til slutt følte oss klare til å ta Johannes med hjem.

Samarbeidet med Stig

Samarbeidet med boka startet med at Inger Pauline ba Stig lese manus. Og endte med et at læreren og fotografen Stig ble medskaper av boka i form av bilder og viktige innspill til teksten.

– Hans flotte bilder, viktige innspill og erfaringer som far har løftet boka til en ny dimensjon, sier Inger Pauline.

– Det har vært en stor ære å få være med på dette, og jeg har lært mye, sier Stig.

Også som lydbok

Boka er skrevet for foreldre med fullbårne barn, og de som er foreldre til et barn som er født for tidlig. Den gis også ut som lydbok med flere vers og sanger. Nora ligger bitte liten i babyteppet. Inger Pauline har utfordret den lille til å se etter en rød ball. Hun har latt henne ligge på magen for å se kryperefleksen til den lille. Hun har sunget og pludret.

Inger Pauline har forklart Jane hva hun opplever at Nora gjør når hun blir litt stresset av at inntrykkene blir for mange. Nå skal Nora få ro.

Baby-logikk

Hos mange nyfødte er bevegelsene både ujevne og litt rykkete i starten. Etter hvert blir de mer jevne og målrettet. Manglende kontroll med bevegelsene i kroppen er krevende for barnet, og fører til at det forbruker energi på å holde balansen. Dette er energi den lille egentlig trenger til å spise, vokse og utvikle seg, skriver Inger Pauline i boka.

Som andre små babyer har Nora sin egen logikk. Det er denne logikken Inger Pauline vil hjelpe nybakte foreldre å oppdage.

– Deler av boka er skrevet til hodet, andre mer til hjertet og sansene, sier Inger Pauline.

Forteller med kroppen

– Blir voksne stresset, rødmer vi, kremter eller får et usikkert ansiktsuttrykk, sier hun. Babyer reagerer også.

– Hos et nyfødt barn kan tapet av indre likevekt vise seg på ulike måter. Pusten blir noen ganger raskere eller mer ujevn, huden blir blek eller får ujevn farge, sier hun. Kanskje babyen hikker, nyser eller gråter. Barnet forteller med hele kroppen sin hva den vil.

Store krav

Det er over 20 år siden hun selv var småbarnsmor. På mange måter er utfordringene de samme i dag. Men noen utfordringer er nye.

– I dag er det liksom forventet at man skal delta på så mye, sier hun.

Barselgrupper, trimgrupper for nybakte mødre, man skal utvikle egen nettverk – og stadig bruke ulike typer underholdningsteknologier og sosiale medier.

– Det store sosiale samfunnet kommer rett inn i hjemmet i form av sosiale medier, smarttelefoner, lesebrett, musikkanlegg i lommeformat og datamaskiner, sier Inger Pauline. Hun tror teknologien kan bli tidstyver som gjør at foreldre mister de gylne øyeblikkene med barnet. Med all støyen, blir det vanskelig å se alle tegnene som skje i barnets utvikling og modning.

Ta styring

– Så man bør gå offline når man får baby?

– Ikke nødvendigvis, men det er viktig å ta styring over bruken av Facebook, mobilbruken og datamaskinen.

Foreløpig er boka å få kjøpt på nettet. Men fotograf Stig Brøndbo og forfatter Inger Pauline Landsem har et ønske om at den skal bli lettere tilgjengelig for nybakte foreldre. Og like lett å få tak i som bleier.

– Vi har et ønske om at den skal selges i dagligvarebutikker og at den skal stå synlig plassert i bleieavdelingen, smiler Landsem.

Overskudd til fond

Om salget går strålende, kommer hun slett ikke til å bli rik på penger. Et eventuelt overskudd skal gå til et fond som skal styrke samspill og trygghet i nybakte familier.

– Og om salget går dårlig. Du har investert 200.000 kroner i dette?

Inger Pauline smiler. Med hele ansiktet. Slik hun nok har smilt til flere tusen bekymrede foreldre gjennom årene. Et beroligende smil.

– Det går nok bra. Det er jo ikke mer enn jeg kunne tapt om jeg kjøpte en elendig bil.

Nyttige baby-tips

Badelivets gleder:

Tenk at lyset skal være slik at babyen klarer å holde øynene åpne. Taklys blir ofte for kraftig for nyfødte. Bruk heller ei lita lampe.

Om babyen blir lett urolig, er det fint å ha noen andre som kan støtte og hjelpe. Bare det å gripe om en finger, og kanskje lytte til en beroligende stemme.

De fleste nyfødte misliker å ligge helt avkledd. Det kan hjelpe å legge et lite teppe, ei trøye eller en klut på barnets bryst. Det hjelper barnet å slappe av. En varm vaskeklut over barnets bryst når det senkes ned i vannet, kan være god hjelp.

Pass på at badevannet har riktig temperatur. Kjølig badevann kan stresse babyen.

Det er lurt å la barnet hvile stompen mot bunnen av badebaljen og føttene mot en av kantene av baljen.

Et barn som koser seg, vil kanskje søke etter blikket ditt. Å møte blikket ditt kan være nok. Etter hvert kan du også legge på litt syngende stemme.

Når du skal snakke med babyen:

Plasser gjerne babyen slik at du sitter i lys, mens at babyens ansikt er i skygge.

De fleste babyer klarer blikkontakt best når de få ha hodet i midtstilling. Du vil snart erfare om barnet ditt foretrekker å se på deg når du er taus, eller om du må snakke, nynne eller synge litt for å vekke oppmerksomheten til barnet.

Babyen viser deg at han er klar til samspill ved:

At øynene er litt åpne. Kroppen ganske rolig. Når du prater med barnet, endres og dempes bevegelser enda mer. Kanskje endrer ansiktsuttrykket seg, det lyser opp og barnet virker mer søkende.

Prøv ut ulike måter å bruke stemmen din på ved å variere i tempo, rytme og tonehøyde.

Det er viktig at du gir barnet tid til å svare, vær tålmodig. Et godt tips kan være å gjøre som i trafikken: Du teller 1001, 1002, 1003 ... Det er viktig å vente på svar fordi litt forsinkede responser og svar fra barnet er helt vanlig i den første spedbarnstiden.

I tillegg til ansiktet ditt, kan du prøve å vise fram en rød leke. Rødt er det fargesynet som utvikles først hos nyfødte. Noen liker fargen, mens andre synes det blir for sterkt og lukker øynene eller snur seg bort.

Om barnet vender seg bort:

Om barnet vender seg bort, lukker øynene, later som det sover eller kanskje begynner å sutre, kaver eller skvetter, betyr det ikke at barnet misliker deg. Det kan bare være feil timing i forhold til sult og trøtthet, at invitasjonen fra deg ble litt for intens.