Grunnen er enkel: Kroppen klarer ikke nyttegjøre seg det kostbare pulveret.

For mye - ingen nytte

- Kroppen klarer ikke å nyttegjøre seg mer enn den trenger. Overskuddet av nedbrytningsprodukter av proteiner, tisser vi ut, sier professor og biokjemiker Bjarne Østerud ved Universitetet i Tromsø.

Han har i en årrekke undervist om nettopp kroppens nedbryting av proteier.

Toppidrettsutøvere som trener flere timer i døgnet har effekter av ekstra proteintilførsel, viser forskning. Men alminnelige mennesker, selv de som trener litt ekstra, trenger det ikke.

Nok protein gjennom vanlig mat

- Det er ikke vanskelig å få nok proteiner gjennom kosten. Den massive markedsføringen av kostholdspreparater skaper inntrykk av at vi ikke får i oss nok proteiner. Det er helt hinsides, sier Østerud.

Lite forskning på virkning

Foreløpig er det lite forskning på konsekvensene av at store deler av befolkningen, også barn og unge, velger å drikke proteinpulver og kosttilskudd. Det hersker stor usikkerhet med hva blandingene egentlig inneholder. Proteinet kommer i all hovedsak fra melkeprodukter, men i tilsetningen finnes både vitaminer og andre tilsetningsstoffer.

Belastning for kroppen

- Dette er jo opprinnelig en kalvedrikk som skal bidra til vekst og utvikling. Men når man er ferdig utvokst, kan høyt forbruk bli en belastning for kroppen, sier klinisk ernæringsfysiolog Hugo Nilssen ved UNN. Et normal inntak av kjøtt og fisk og melkeprodukter gjennom kosten, gir protein nok. I Norge spiser vi mellom 80-100 gram protein hver dag.

Vår nye nasjonalcoctail

Likevel er proteinshaken blitt vår nye nasjonalcoctail. Pulveret drikkes av toppidrettsutøvere, mosjonister, bloggere, slankere og hvermannsen. Et pulverisert kosthold har blitt stuereint.

For noen år siden var proteinpulver et nisjeprodukt. Den typiske kunden var en mann som ville bygge masse muskler. Ikke nå mer. I dag selges kostbart proteinpulver i bøtter og spann til og med i dagligvarebutikken på linje med melk og appelsiner.

Like naturlig som å selge brød

- Salget har gått over all forventning. Det er blitt like naturlig for oss som jobber her å bestille proteinpulver som det er å bestille inn brød og melk, sier salgssjef på Coop Obs! i Tromsø, Jarle Sørensen. Ved siden av tran og suppeposer med Rett i koppen, står de: Boksene med pulver som lover å være en uovertruffen proteinkilde for en fysisk aktiv og sunn livsstil.

En produsent omsatte for 90 millioner

I 2012 omsatte landets største leverandør av proteinbaserte produkter, Proteinfabrikken, for over 90 millioner, en dobling på fem år. Selskapet selger kosttilskudd for sport, styrketrening og vektreduksjon. Økningen skyldes blant annet at kvinnene har kommet på banen. Da Proteinfabrikken i 2010 inngikk samarbeid med Coop-butikkene i landet, var 85 prosent av kundegruppen menn. 15 prosent kvinner.

Kvinnene elsker drikken

- Kvinneandelen har økt drastisk. Ved utgangen av 2012 hadde den steget til over 40 prosent, sier salgssjef Egil Bergli-Johnsen.

Bergli-Johnsen tror flommen av omtaler på Facebook og bloggere som snakker varmt om proteinpulver har satt fart på salget - i kombinasjon med økt interesse for kost og trening blant det norske folk.

Raske resultater

Pulver og proteindrikker har også inntatt treningssentrene med full styrke.

- Strong is the new sexy. Folk vil ha resultater raskt og folk har råd til å kjøpe proteinpulver. Dessuten har kunnskapsnivået om kost og trening blant norske folk blitt veldig høyt, sier Bergli-Johnsen. Han sier gjennomsnittskunden er en mosjonist pluss.

Mosjonist pluss er gjennomsnittskunden

- Det er en person som trener mye og som har et presset tidsskjema. Det er ikke nødvendigvis en person som deltar på Birken, men hun leker med tanken. Hun har jobb og gjerne barn som skal følges opp på fritidsaktiviteter. Det er folk som ofte sliter med å få tid til å tilberede den maten de trenger.

- Kundene våre har veldig mye kunnskap. Vi må være på tå hev for å holde oss oppdatert for å svare på kompliserte spørsmål, sier Bergli-Johnsen, som ikke betegner andre kosttilskuddselgere i butikk og på nett som selskapets største konkurrenter.

Syk av for mye

Ernæringseksperter advarer mot inntak av for mye protein. Du kan bli syk av det.

Fagmiljøer har allerede slått alarm både med tanke på nyreproblemer blant folk som spiser store mengder proteiner.

Tøft for nyrene

Andre tilsatte stoffer i shakene, som fruktose for at det skal smake søtt, kan også være problematisk for leveren. Her har eksperter lenge ropt varsku da fruktoseforbruket skøyt fart da lavkarbodiettene kom.

Det er nyrene som får jobben med å håndtere restene kroppen ikke nyttegjør seg. Ved Universitetssykehuset i Nord-Norge rapporteres det om ett tilfelle hvor det er mistanke om nyresvikt på grunn av for store doser kreatin. Kreatin er ett av kosttilskuddene som selges i dagligvarebutikken, og som brukes for å gjenoppbygge muskler etter trening.

Har inntatt treningssentrene

Det er sein formiddag på treningssenteret Sats på Langnes i Tromsø. Studenten Nelly Forsberg (24) er akkurat ferdig med en treningsøkt. Hun avslutter i resepsjonsområdet med en proteinshake.

- Men det er uhyre sjelden jeg erstatter måltider med shake. Jeg foretrekker å spise mat som jeg må tygge. Det føles og smaker kunstig å drikke dette, sier hun og ser på flaska hun akkurat har betalt 55 kroner for.

- Men i dag var det en enkel løsning for å få i meg mat etter treningen, sier Forsberg.

På landets treningssentrene shakes det masse.

- Utviklingen har vært enorm, sier senterleder på Sats Langnes Sylvi Bakkeby. Hun har jobbet i treningskjeden i mange år.

- For ti år siden var det få mosjonister som brukte proteinpulver. Nå virker det som nesten alle bruker det, uten at jeg har statistikker å støtte meg til, sier hun. Hun sier det er særlig unge og unge voksne medlemmer som shaker på treningssenteret.