Løper med sjefen

90 KM PÅ SYKKEL: Norsk Kulde på Finnsnes starter i Birkenrittet i år. F.v.: Odd Harry Hanssen, Thomas Johansen, Øyvind Wilhelmsen, Leif Gunnar Arnesen, Laila Rasmussen og Oddvar Halsvik.

90 KM PÅ SYKKEL: Norsk Kulde på Finnsnes starter i Birkenrittet i år. F.v.: Odd Harry Hanssen, Thomas Johansen, Øyvind Wilhelmsen, Leif Gunnar Arnesen, Laila Rasmussen og Oddvar Halsvik. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Treningstrenden har slått rot i nordnorsk næringsliv, og vi løper etter sjefen som aldri før.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Jeg sendte utfordringen i fjor etter at jeg selv hadde syklet Birkebeinerrittet. De ansatte beit hurtig på. Snart sykler 17 av våre 40 Birken, forteller daglig leder Leif Gunnar Arnesen (42) ved Norsk Kulde på Finnsnes. Dette spleiser bedriftens ansatte og bedriftslederen framholder at det sosiale er den viktigste motivasjonen.

– Og vi får bedre form på kjøpet. Arnesen er begeistret for den nye trenden og positive bevisstheten rundt være i god form. Det skaper bedre ytelse på jobb og hjemme.

DET ER LØPETID. Om en knapp måned arrangeres landsdelens kanskje mest prestisjefylte løp Midnight Sun Marathon. Her kan du delta på flere distanser fra 42 kilometer maraton til minimaraton på 4,2 kilometer. 1500 er påmeldt til nå, men daglig leder og løper Nils Hætta vil sende 3500 løpere av gårde når starten går 19. juni i Tromsø.

– Folk venter og ser ting an. Noen har vanskelig for å bestemme distansen nå, forklarer Hætta som har klart å motivere horder med løpsvillige fastboende og tilreisende til Tromsø.

1900 løp i oppstartsåret 1990. Toppåret var 1994 da hele Norge løp fakkelstafetter. Da stilte 4600 til start i MSM. Så gikk det nedover før det nå går oppover igjen.

– Vi er midt i en løpsbølge og det gir status å delta på verdens nordligste sertifiserte maratonløp, sier Hætta. Antall bedrifter som deltar har økt de siste årene. Men uten folket, ingen løpsfest. Det er fortsatt de lokale deltakerne i de mer folkelige distansene som skaper rammen rundt løpet. Men også Hætta ser at MSM-deltakerne ikke nødvendigvis er folk flest.

– Løperne er generelt godt utdannet og har jobber med gode inntekter.

PÅ KURBADET I Tromsø lever de av å trene andre mennesker tilbake til bedre helse. Likevel er det ingen selvfølge at over 80 mennesker stiller opp i årets MSM. 40 av dem er ansatte.

– Og vi kommer fra alle avdelinger, forteller fungerende direktør Synne Chadwick som skal løpe sammen med treningsinstruktører, kokker, reingjørere og økonomer fra Kurbadet. Sjefsmotivatoren er fysioterapeut Karin Thorell som mener dette er en fin måte å spleise ansatte på.

– Nå snakker vi sammen om trening. Det er kult! Mange av oss er ledsagere til eldre som skal løpe 4.2 kilometeren. Når 80-åringer kan gjennomføre, kan vi også, sier Thorell før de ansatte demonstrer løpesettet til ære for fotografen.

RUNDT KAFFEBORDET på tromsøbedriften Inventum går debatten om trening. Daglig leder Jørn Bjørkestad (45) kan dokumentere sine treningstimer på I-phonen. Han blir beskrevet som over middels interessert i ski. Han fikk med samtlige av bedriftens åtte ansatte på Finnvikrennet i vinter. Nå snakker han om fellestur til Marcialonga, skirennet som samler over 7000 deltakere i Italia hvor 2300 er nordmenn. Men før det skal skiløperbedriften avgjøre om de skal stille på MSM.

– Det gir oss ekstra piff å starte i renn, sier Arnstein Kristoffersen (49). – Vi får ikke det samme samholdet av å gå ut på puben i lag. – Og så er det viktig i vår alder å holde seg i form, repliserer Bjørkestad som innrømmer at det skjer noe med mannen i 4050 årsalderen.

TRIM FOR ELDRE i våre dager er også drevet av panikk, kroppslige nedgangstider og livskrise. Samtidig som vi er midt i en trend hvor trening er en dyd og en måte å hevde seg på. Trendanalytikerne mener at å trene og leve sunt viser at du er i tiden. Høylytt var også debatten i vinter rundt næringslivstoppenes inntog i prestisjefylte konkurranser. Birken er blant de nye statussymbolene og er et uttrykk for selvkontroll, mestring, for makt, ansvar og kompetanse.

– Her kommer den maskuline identiteten til uttrykk, for her snakker vi om middelklassemenn med fleksible jobber og god økonomi. Det er et interessant fenomen at idretten blir brukt til å markere sosial status, sier idrettsforsker Jorid Hovden ved Norges Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim.

– Ja, kanskje uttrykker deltakelsen klasseforskjeller, innrømmer Inventum-sjefen som har fått med seg beskrivelsen av Birkebeinerrennet som ei gedigen førti- femtiårskrise til 250 millioner kroner. I tillegg må vi plusse på vel 100 millioner i utstyr for de samme deltakerne.

– Der kjenner jeg meg igjen, sier han og trekker på smilebåndet. For skismurning dyrere enn gateprisen på heroin, har han kunnskap om. I Bjørkestads smørekoffert er det smurning for 15.000 kroner.

– Jeg er blitt så gammel nå, at jeg ikke skal hindres av utstyret, sier Bjørkestad.

EN SOM HAR latt seg rive med, er sjefredaktør Hans Kristian Amundsen (50) i Nordlys.

– Eller rettere sagt, jeg ble utfordret av oppstanasige nevøer som førti, feit og ferdig. For å motbevise dette bestemte jeg meg for å slå dem i Birken, forteller han.

Etter tre aktive treningsår og tre deltakelser, er nevøene nå, etter onkelens beskrivelse, sjanseløse.

Han har ikke klart det såkalte merket ennå, men har allerede startet en mer profesjonell trening for å nå målet. Han konkurrerer mot seg selv, men innrømmer at han har som mål å puste A-pressens konsernsjef og andre ledere i mediebransjen i nakken i skiløypene i tida framover. Han sjekker Birken-tidene til de andre foran møter og sier skiløpet er et velbrukt samtaletema lederne imellom.

Og etter Amundsen løper de Nordlys-ansatte som aldri før.

– Det var nok ikke jeg som begynte. Vi har mange gode løpere ansatt som driver dette seriøst. At vi stiller med 30 påmeldte for første gang på MSM i år, er artig og tøft.

Han mener det er lønnsomt for bedriften å satse på trim og trening.

– Og vi har alle med. Det handler om generell folkehelse, og den gamle myten om usunne mediefolk er avlivet. At vi trimmer og passer på helsa viser at vi er foroverlent i forhold til å skjønne samfunnet.

HAN HAR ALDRI brukt en søkers treningsaktivitet som kriterie for ansettelse.

– Det viktigste vil alltid være det faglige.

Han mener likevel at treningsinteresse kan være et av flere elementer i en ansettelse der mennesker skal fungere i et miljø med felles mål. Inventum-sjefen spør heller ikke om potensielle søkeres treningsiver.

– Men at det har betydning i jobben, er jeg helt sikker på. Jeg må ha folk med konkurranseinstinkt som hater å tape, sier Bjørkestad.

Norsk Kulde-sjef Leif Gunnar Arnesen mener vi ikke må glemme at ingen yter bare gjennom seg selv.

– Det er negativt å være ekstremt opptatt av trening. Jeg ville ikke innstilt en søker som trener fem dager i uka. Ensidig treningsfokus kan være egoisme.

Han har aldri opplevd å bli suksessbedømt i jobben ut fra idrettsprestasjoner, men fritidsaktiviteter er ofte tema blant bedriftsledere.

I AKTIVITETSHUSET på Finnsnes lever de av og for trening. To av de ansatte er kategorisert som ekstremutøvere. Kiropraktor Kjell Harald Horn og fysioterapeut Eirik Haugsnes sykler og løper mer og bedre enn de fleste.

– Det er ikke tvil om at trening er den nye trenden rundt sjølrealisering og teambuilding i bedrifter. Det er en form for status og hos noen er det ekstremt. Engasjerte ledere er ofte drivkrafta, sier Kjell Harald Horn som skal sykle

Artikkeltags