Gå til sidens hovedinnhold

- Hvis det ikke går an å være politiker og familiefar, så går jeg av

Artikkelen er over 7 år gammel

PORTRETTET: Magnus Mæland gråt da han glemte å gjøre leksene. Den feilen gjør han aldri igjen. SE VIDEO

Mildværet utenfor Magnus Mæland sine kontorvinduer i 2. etasje på fylkesbygget farer med løgn. Førjulstida blir sprengkald for den nye fylkesråden for utdanning.

Og han vet det.

– Det er storm nå. Det kommer til å bli orkan. Jeg tror ikke det går an å stålsette seg for det. Jeg vet at dette har enorme konsekvenser for veldig mange enkeltmennesker, for lokalmiljø, lærere og ansatte, elever, foreldre. Følgene er store. Det er mange som får en dårlig jul. Det er ikke hyggelig.

Mæland (29) har tatt på seg sitt livs tøffeste oppgave. En drøy måned inn i sin nye jobb presenterte den unge Høyre-politikeren i forrige uke forslaget til omstruktureringen av skole-Troms.

Nedleggelse og sentralisering av en rekke linjetilbud betyr kjeft fra morra til kveld. Fra Skjervøy i nord til Kvæfjord i sør må Mæland stå skolerett.

– Hva i all verden er det du har gitt deg ut på?

– Du, det spørsmålet har jeg stilt meg selv flere ganger allerede. Jeg lever jo etter generasjonsregnskapet; Du skal levere fra deg verden i en like god eller helst bedre stand enn du fikk den. Og jeg vet at hvis man er en politiker som skal være populær sitter man bare stille og gjør ingenting. Men hvis man skal være en politiker som sørger for at verden går videre, må man ta grep. En politiker du ikke hører fra, har som regel ikke gjort noe.

Han hadde knapt satt beina innenfor dørene på kontoret før det ble klart at innenfor dørstokken ventet det en økonomisk hengemyr. Han hadde i teorien to muligheter, han kunne latt det skure og gå. Eller være Magnus Mæland.

Valget var enkelt.

– Når du for en drøy måned siden takket ja til tilbudet om ny jobb, visste du hva du gikk til?

Han tenker et lite øyeblikk - så slipper han pusten ut.

– Nei, jeg visste ikke at det var så ille. Jeg hadde lest meg opp på budsjett og regnskap og visste at det var et merforbruk for 2012 på 22 millioner og et merforbruk for 2013 stipulert på 15 millioner. Det har vært gjort store tiltak her før som ikke har hatt ønsket effekt. Men dette er gammelt nytt. Utdanningssektoren har hatt merforbruk siden 2007. Ganske stort merforbruk. Og nå har vi kniven på strupen.

Han føler det ville vært uansvarlig å si til skolene at de måtte tilby det samme i framtida for flere titalls millionerkroner mindre.

– Det går jo ikke an. Man må være ansvarlig, man må ha noen prinsipper. Og mitt prinsipp er at alle kortene skal på bordet, jeg skal være åpen og ærlig og jeg skal peke på de utfordringene vi har i dag og i morgen. Og jeg er mer bekymret for de utfordringene vi har i morgen enn de vi har i dag.

SE VIDEO: Her møter Mæland danseeleven til debatt

LES OGSÅ: Sandberg: - Lærerne har fått munnkurv av fylkesråden om skolekuttene

LES OGSÅ: Tre videregående skoler i Troms har fått sjokkbeskjeden

Han er kommet langt på kort tid, Mæland. Fra sitt kjære Skjervøy, via kommunepolitikken i Tromsø, til det triste kontoret i fylkesbygget i Tromsø. Det har gått så fort at fortsatt henger etterlevningene etter forgjengeren Kent Gudmundsen på veggene.

Men han endrer uttrykk når man nevner Skjervøy. Familien.

For en stund senker han skuldrene. Smiler.

– Det å vokse opp på Skjervøy... Det var et ekstremt trygt lokalsamfunn. Det er en øy dratt mellom religion og slikt. Og jeg har fått noen verdier med meg i livet. Det skal være lov til å være annerledes, man skal ha respekt for andres meninger, og det har jeg hatt problemer med til tider, ydmyk mot de oppgavene man gjør, og det viktigste, du får aldri noe gratis her i livet. Du må jobbe for det. Det er ballasten min.

Og:

– Så når det kommer til debatter rundt homofili og om rasisme, så er den tankegangen om at man skal dømme mennesker ut fra det, så er det så fjernt fra de verdier jeg fikk med meg som liten. Se bare på meg: Ser jeg urnorsk ut? Jeg er en mix av alt.

Han er også en varm forkjemper for det samiske språket.

– Debatten om samisk språkforvaltningsområde og avtalen mellom Tromsø og Sametinget skuffet meg. Man har nå visse faktum som man må stå for. Det samiske språket er truet. Det nordsamiske går greit, lulesamisk er nesten utryddet. Så hvordan skal man ta vare på dette? Vi snakker tross alt om kulturen og språket til et helt folk. At man må skrive i saksdokumentene at det ikke skal ha noen merkostnader, blir for meg for dumt. Det burde ha merkostnader. Vi burde bruke mer penger på å forsvare kulturen og språket til et folk. Hvis man ikke forstår at vi er et land med to folk, så mener jeg man har forstått lite av hverdagen i Nord-Norge.

Pappa Reidar Mæland var rådmann da Skjervøy «herjet» på Robek-lista. Magnus legger ikke skjul på at det ble mange politiske diskusjoner over stuebordet hjemme på St. Hanshaugen.

Og flere kan det bli i nær fremtid. Kanskje allerede til uka, hvis den videregående skolen på Skjervøy er en av skolene som Mæland finner det for godt å legge ned. En av vennene hans sier at hvis Mæland har hjemstedets skole på dødslista, ja, så har han kommet til det fordi at det er det beste for helheten.

– Jeg kan ikke gå i detaljer om enkeltskoler, men jeg er i løpet av en måned og en uke blitt beskyldt for være Tromsø-politiker og skjervøyværing. Ja, jeg er skjervøyværing, ja, jeg har vært i Tromsø-politikken i seks år og bodd her i 10 år. Men min jobb er helheten, og helheten er Troms.

– Men kan du reise hjem med like stor glede og hevet hode hvis skolen på Skjervøy blir lagt ned?

– Ja.

Han sier han er søkklei det han han kaller kretsmesterskapet mellom kommunene i Troms, hvor man ikke evner å se mulighetene for samarbeid.

Så bare for å feie all tvil til side:

– Vi vil ikke komme i havn økonomisk uten skolenedleggelser. Det er ikke sjans. Og for de som er imot det, OK, så vis meg i det minste alternativet. Jeg har ikke fått noen til nå. Ingen. Hvis jeg ikke gjør noe i 2014, så blir konsekvensen i 2015 at vi må kutte 90 millioner. Jeg har fått lokalpolitikere og fylkestingsrepresentanter som har reagert med sjokk og vantro. Altså, du kan reagere så mye du vil med sjokk og vantro, men det løser jo ingen problemer.

Han er imidlertid sikker på en ting:

– Jeg er bombesikker på én ting. Vi kommer til å gjøre feil nå. Det vil vise seg i ettertid at det var feil å legge ned det utdanningsprogrammet. Vi blir å gjøre feil. Men noen ganger er det viktigere å ta dårlige beslutninger enn ingen beslutninger i det hele tatt. Alternativet er en økonomisk katastrofe.

Mæland gnir seg i ansiktet. Han ser plutselig litt dratt og preget ut. Etter intervjuet forklarer han at han har tatt seg selv i å gjøre det ganske mye i det siste.

– Det sies at du har en enestående arbeidskapasitet. Du kan til og med stå opp på natta i søvne i bare boxershortsen og rydde rommet. Du må være en scoop som heltidspolitiker?

– Haha, ja, er det Bjørn Tore (kamerat) som har sagt det? Ja, det har jeg gjort. Da jeg våknet neste morgen, tenkte jeg, «jaja, da var det gjort».

– Dine politiske motstandere vil kanskje hevde at det var sånn du kom frem til dette høringsforslaget, i søvne altså?

– Ha, det er sånn klassisk hersketeknikk. Det er nesten ikke verdt å svare på.

– Men du gjøre det likevel?

– Jaaa. Men igjen, vis meg det fordømte alternativet.

Han avviser også at forslaget vil øke presset på boligmarkedet i Tromsø, fordi det rett og slett ikke blir flere opprettet flere studieplasser i Tromsø

– Altså, i den krisen vi er nå, skal jeg prioritere at man kan drive på med bodypump og zumba i idrettsfag i den situasjonen vi er nå? Skal jeg prioritere det fremfor de elevene som trenger spesialundervisning, elever som trenger hverdagslivstrening, som er multifunksjonshemmede, og elever som trenger ekstra hjelp for å lære grunnleggende ferdigheter. Det er det som er valget nå.

– Spesialundervisning er noe du brenner sterkt for?

– Ja, jeg gjør det. Det er noe som har rørt meg spesielt mye. Det er prinsippet om at alle skal få verktøyene de trenger for å lykkes i livet.

– Det ligger ingen personlige opplevelser i bunnen?

– Nei, altså, jeg lærte meg sent å lese, men jeg hadde ikke store utfordringer på skolen. Men jeg har hørt historiene, og de er ikke hyggelige. Foreldre som har kjempet mot et rigid system, fordi de ikke får det de har krav på.

Han mener det er en fundamental feil i det norske skolesystemet at spesialistene blant lærerne finnes på videregående nivå, mens generalistene finnes på 1. til 4. trinn.

– Men du var en mønsterelev på skolen. En ikke navngitt lillebror har hvisket oss i øret at du en morgen brøt ut i gråt hjemme i gangen da du kom på at du hadde glemt å gjøre hjemmeleksene?

– Ja, hahaha. Forpliktelser må møtes.

– Det var politikersvaret, ikke barnesvaret!

– Barnesvaret var det...var det at.... jeg vet ikke om jeg gråt...

– Ordet var vel mer hylskrek...

– Ja, jeg tror det er ganske riktig. Leksene skulle gjøres og jeg hadde ikke gjort dem og var livredd for konsekvensene. Det var det jeg var mest redd for. Men jeg fikk gjort oppgaven. Men jeg kom for sent på skolen.

Den oppgaven han står foran nå er imidlertid sitt livs utfordring.

– Hvordan har egentlig den siste uka vært?

– Det har vært mye press. Media har vært utrolig profesjonelle.

– Hva med elever, foreldre, skoler, interesseorganisasjoner, politiske motstandere. Har du blitt skjelt ut?

– Nei, ikke enda, men jeg har lest litt på nettet, og jeg e blitt kalt mye rart. «Ung og imkompetent», «uten visjoner». Men jeg bryr meg ikke om det. Hvis de først skal skjelle meg ut, kan de i alle fall finne på noe nytt.

– At alderen blir brukt mot deg er vel ikke overraskende?

– Nei, det er det ikke, men hvis noen føler de kan gjøre en bedre jobb enn meg, så «step-up».

Han liker engasjementet, han bruker mye tid på å svare på mailer fra elever og foreldre. Denne tirsdagen går arbeidsdagen fra 08.30 til 23.00. Han flytter avtalen med Nordlys to ganger for å rekke over alt.

– Kan man hevde at eventuelle nedleggelser bereder grunnen for private aktører?

– Ja, det kan man. Den ser jeg. Høyre sentralt har sagt at man kan si ja til det så lenge det ikke har offentlige konsekvenser. Så, ja, hvis noen har lyst, kan man det, men grunnen til at vi er der vi er i dag, er at vi har en skolestruktur som ikke er bærekraftig.

– Når jeg hører deg snakke, så er du kontant og klar. Men det skurrer litt med det jeg har hørt om deg. Vennene dine sier at du er veldig forsiktig kar, du var ikke den som festet hardest når du var ung, du trivdes best i trygge omgivelser og først i fjor dristet du deg i slalåmbakken. Men etter en måned her er det rett ut i bråttsjøen? Ta du på deg en politikerhatt og så er du en helt annen?

– Ja. Hvis jeg hadde vær en svak leder nå, vært forsiktig og en sart sjel, så hadde jeg mislyktes totalt. Hvem i all verden vil følge en svak leder? Men jeg er veldig hjemmekjær, og vil heller være hjemme med Charlotte på en fredag enn å være ute og fest, heller besøke familien på Skjervøy og svigerfamilien i Bugøynes. Jeg har ikke behov for så mange ting rundt meg. Jeg har behov for tryghet og familie.

– Men klare du å skru av? Du sier at du er avhengig av telefonen?

– Ja, nei det er ikke sjans. Det skjer ofte at jeg må vekkes tilbake til hverdagen. Jeg grubler veldig mye og tenker på det jeg gjør, konsekvenser. Det er nesten som å spille sjakk.

– Det er bare måneder igjen så er du familiefar.

– Ja, til en liten jente. Den første. Det blir kjempestort.

– Hvordan blir det?

– Familien kommer først. Hvis det ikke går å være politiker og familiefar, så går jeg av som politiker.

– Der er du bastant?

– Ja. Prioriteringa der er kjempeenkel. Jeg har null ambisjoner om storting, politiske rådgiver, å jobbe med politikk i Oslo. Det er totalt urealistisk å ha en sånn jobb og samtidig være småbarnspappa.

– Har du tenkt på om det lar seg å kombinere å være et fylkesråd i storm samtidig som du er småbarnspappa?

– Ja, og det diskuterte Charlotte og jeg. Det er en usikker jobb, vi er en etableringsfase, og vi er så pass ryddige at det vil gå. Jeg brukte en uke på å bestemme meg.

Til tross for sin unge alder, har Mæland vært i storm før.

– Vi har gravd litt i arkivene?

– Og nå kommer det tilbake og biter meg.

– Hva tror du kommer nå?

– Kasino? Poker? Alkohol?

– Kasino. Skal vi bruke de tomme skolelokalene til kasinoer?

– Hahahaha. Nei, jeg tror ikke det er politiske flertall for det. Jeg synes bare at det er bisart at vi i Norge synes det er helt OK å ha enorme mørketall på det. Også er det en enorm dobbeltmoral at vi kjører reklame for Lotto, Joker og Extra i beste sendetid. Et statsmonopol på lykkespill, så sier vi nei til å spille ferdighetsspill som poker. Det er hylende dobbeltmoralsk.

Og dobbelmoralister og populister, det er det verste Mæland vet.

Telefonen kimer. Harstad Tidende. De vil sikkert vite om han er kommet på bedre tanker om Heggen videregående skole. Han ser på telefonen. Legger den bort igjen. De ringer nok igjen.

– Skal vi bare ta alkolholen med en gang?

– Ja. Jeg drikker nesten ikke alkohol.

– Men hvis du hadde hatt lyst til å kjøpe deg en klokka 05.00 natt til lørdag...?

– Så burde jeg fått lov til å kjøpe den.

– Skal vi ta en siste, kultur. Du som er gammel korpsmusiker, baryton på bakerste rad. Rockens Hus, HT. Kultur, forholde du deg til det?

– Jeg bryr meg veldig mye om kulturarv, og den nordnorske historien, der har vi et ansvar for å subsidiere. Mn det er et svakhetstegn at vi må gjøre det, for det sier emg at det ikke finnes nok engasjement blant enkeltmennesker til å sille opp med midler fra egen lomme. Men det du tenker på er kunst, malerier, musikk. Og jeg fatter bare ikke hvorfor festivaler og kunstnere ønsker å stå på det offentlige lønningsliste.

– Du mener at hvis de ikke klarer å livnære seg selv, så har de ikke livets rett?

– Ja.

– Så det er greit at en billett på HT ville kostet en tusenlapp eller to?

– Hvis folk har lyst til å bruke det, så er det greit. De pengene tas jo fra en plass.

– Men jeg så da en video av deg på nett her om dagen - på festival. Har du sett den?

Et lite sekund blir det stille.

– Ja! Dansende høyremann! Hahaha.Den var morsom, bra.

Og før du klikker deg inn og forventer å finne en ellevill, rockende Mæland som tar den helt ut, nei, det gjør du ikke.

– Hvis målet er å nå flest mulig mennesker, nå et markedet, så man være kommersiell. Kommersiell er et vakkert ord.

Skuddredd er i alle fall ikke den tidligere Skjervøy IK-spilleren.

Eller er han det?

– Vi hører litt av hvert om fotballspilleren Magnus.

– Jeg synes jeg var ganske dyktig. Anker på midtbanen på guttelaget. Jeg har lygd på meg at jeg har spilt på U13-landslaget, det finnes ikke noe U13-landslag.

– Du var playmakeren som ikke kunne skyte?

– Jeg kan ikke skyte, jeg var komplett ubrukelig til å score mål. Men jeg var OK likevel.

Mæland liker fotball. Den siste serierunden i eliteserien var spesiell for ham. Han er nemlig både TIL og Viking-supporter, pappa kommer fra Stavanger og Magnus var der mye som barn. Viking hjalp TIL, men TIL hjalp ikke seg selv.

– Det var helt jævlig.

– Du, siden vi først deler ut skyld, kan vi skylde på deg hvis TIL må gjennom en lang ørkenvandring i Adeccoligaen uten tilgang på lokale talenter som aldri får realisert seg selv på idrettslinjer?

– Det er korrekt at mye av bredden vil beskylde og det blir mer spisset. Men skylde på meg? Overhodet ikke. Jeg tror ikke TIL kan skylde på andre enn seg selv.Sånn går det når man lever over evne, og det er et godt bilde på hva som har skjedd med Troms fylkeskommune. Jeg ser til de grader parallellene.

Han kan litt om varsellamper.

– Hvem var «Alf»?

– «Alf» var den første bilen min. En dødsfelle av en Toyota Corolla, 85-86-modell. Den gikk jo som et skudd, men kjørte du over 80, ristet den, så jeg måtte holde fartsgrensa.

«Alf» levde et hardt liv blant kameratgjengen i Nord-Troms.

– Jeg tror vi kjørte med håndbrekket på en gang opp Reisafjellet.

– Det er jo uklokt.

– Veldig.

– Og når du kom til EU-kontrollen, så...?

– Jeg fikk vel beskjed om at her var det ikke mye livets rett. Jeg solgte den til en onkel som fikset den opp.

I dag kjører han en Opel Vectra fra 1999. Den er gått snart 300.000 kilometer. Nesten «Alf II».

Det er blitt tirsdag ettermiddag. Utenfor kontorvinduene er det ingen krigsdansende elever. Enda. Men de kommer.Akkurat som hardtskytende idrettselever med Mæland som blink. Han erkjenner at høringsfristen er kort og at det er kritikkverdig.

– Men vi har ikke noe valg. Og jeg er kampklar. Så til de grader.

Kommentarer til denne saken