Den fargerike musikeren, DJ-en og platebutikkmannen Gunnar «Puskas» Schwaiger i Alta holder sirlig orden på sin vinylsamling.

Vil du se ABBAs tredje album, så finner han den på få sekunder. Da han hadde sortert ut den vinylen han ikke selv trengte, besto kremen i hans LP samling av «kun» 25.000 plater.

25.000 vinylplater

Samlingen favner fra Nora Brockstedt til Sex Pistols. I tillegg til de 25.000 har «Puskas» ca. 7.000 singler, et par tusen kassetter og noen få slike moderne digitale småplater, som han egentlig ikke liker. Katalogen har han i hodet.

I Puskas liv finnes ikke PC, heller ikke kaffe eller sprit. Men mye øl; minst 3.000 forskjellige uåpnede flasker og bokser fra hele verden.

Og 65-åringen er selvsagt musikkelsker i tillegg til å være samler. Sammen med venner spiller han rock, sammen med kona går det gjerne i ballader mens når han er alene og skal nyte roen er det Dean Martin og Mills Brothers som gjelder.

Psst og Mrrr

Og for dem som lurer på det: Han har begge Pussycats sjeldne album, både Psst og Mrrr. Puskas, blant offisielle myndigheter kalt Gunnar Schwaiger, mistet aldri troen på vinyl.

I familiens platebutikk har de i 25 år tviholdt på de store deilige ekte platene, og nå kommer premien.

Verdensmarkedet svinger brått oppover. Alle vil ha vinyl, og «Puskas» leverer, nytt og gammelt. Samt instrumenter, gitarstrenger, platespillere og stifter.

Eget album

I tillegg gir han av seg selv; Etter 42 års arbeid ga han nylig ut sin første plate, Latter og tårer, et personlig dobbeltalbum i vinyl, den ene platen rød, den andre blå. Og musikkhistoriens mest innholdsrike platecover.

Kona har en sentral plass. Både barn, barnebarn og gode venner deltar. Typisk «Puskas». Platedebuten har gitt mersmak. Nå er en ny skive i tenkeboksen, og tittelen er klar: Barn og barnebarn ingen hindring. Selvsagt blir det vinylplate.

- Vinylplatene har aldri vært helt borte. Platene har hatt en trofast venneskare. Ny vinyl er av høy kvalitet. Helt nydelig å lytte til. Det viser seg også at de fleste av oss har tatt vare på platespilleren, og nå kommer de frem igjen, stråler han.

Selv har han ti-tolv platespillere, noen svært gamle, samt båndopptakere og hele serien med Kurer-radioer.

Pusk AS

Puskas og familien har holdt ut i en tøff platebransje. I Alta er butikken Pusk AS et begrep. Nå slår han fast at fremtiden er lys, takket være vinyl. Hans egen førstefødte plate er en søt hyllest til livet, og til Kvinnen; Lisbeth har holdt tett sammen med Puskas i jobb og privat siden Skiens-gutten kom til Alta som ung soldat på førstegangstjeneste.

- Hun er uvurderlig. Holder orden på meg, familien, hjemmet, butikken og alt. Helt unik, stråler mannen og har viet coverlåten til henne.

Puskas er generelt raus med ros. Hans mange venner blir husket med små oppmuntringer, og han får ikke fullrost nok musikerne som deltar på hans plate: Landets beste!

Fra Skien

Selv husker han godt sitt første møte med Alta. Han hadde ønsket seg til Bergen på førstegangstjeneste, en kamerat ønsket seg til Alta. Det ble motsatt.

Men soldat Gunnar Schwaiger gled hurtig inn i lokalsamfunnet. Han storkoste seg med rock og fest på samfunnshuset i Rafsbotn.

Etter endt militærtjeneste på Altagård vendte han hjem til Skien, men verden ble ikke den samme.

Han måtte tilbake, og kom nordover en iskald vinterdag med enkel bagasje, en kasse øl og en bunke LP-plater.

Ungarsk fotballstjerne

Den kvikke unggutten hadde fotballpraksis hjemmefra, og var ihuga Odd-fan, noe han fortsatt er. Men Gunnar spilte seg raskt inn på Altas fotballag, og der dukket navnet Puskas opp.

Ferenc Puskas var en ungarsk fotballegende. Tok OL-gull i 1952, spilte 85 landskamper og scoret 84 mål.

- Innen idrett var og er han min store helt. Vi fikk aldri anledning til å møtes, men kjenner på en måte hverandre, sier dagens Puskas.

Gunnar Schwaiger er overbevist om at ungareren Puskas ville trivdes sammen med ham, både med all vinylen men også i den spesielle øl-kjelleren.

Nord-Europas vakreste do

Familiens store bolig sentralt i Alta er delt i tre. Hovedetasjen er helt fri for vinyl og øl. Hele loftet er viet plate- og musikksamlingen, i kjelleren dominerer øl-samlingen, en bar med sjel, et treningsrom med øl på alle vegger og Nord-Europas vakreste dekorerte do.

Vi tar doen først. Her kan man sitte alene i timevis og studere små finurligheter Puskas og Lisbeth har funnet og hengt opp. Vers, kloke ord, spøk og en vegg der utvalgte venner får noen treffsikre kommentarer med på veien.

- Mitt mål er å kose meg sammen med Lisbeth, familien og venner. Jeg vil ikke plage andre, men være meg selv, noe jeg også oppfordrer alle andre til å gjøre, også etter at de har giftet seg og blitt besteforeldre.

3000 øl

– Jeg trives ekstra godt med et glass iskaldt øl i hånden, når det passer seg slik, forklarer han.

Øl-kjelleren er dekorert med 64 forskjellige klokker som alle går, samt 174 telys og minst uåpnede 3000 bokser og flasker. Samlingen startet med at han selv tok med seg noen uåpnede bokser fra en ferietur, deretter dukket gode venner opp med øl-gaver fra sine turer.

Så vokser samlingen etter hvert som familien er på reiser. Ofte kjøper han to av hver, for å drikke den ene, og samle på den andre.

Typisk Puskas.