Gå til sidens hovedinnhold

Her opererer healer-guruen uten bedøvelse

Artikkelen er over 8 år gammel

Nordlendinger håper å bli frisk eller få spirituell hjelp. (OBS! Advarer mot sterke scener) SE SOLVEIGS VIDEO FRA MØTET MED "JOHN OF GOD".

Flere fra Nord-Norge reiser på organiserte turer til healer-guruen John of God i Brasil.

Mannen er verdens mest kjente healer, men er også omstridt.

Mest kontroversielt er hans fysiske operasjoner på mennesker. I nesen, i mageregionen, i munnen. Uten bedøvelse.

Tromsøkvinnen Solveig Worum var nylig på healerreise til klinikken hans. I portrettet i lørdagens Nordlys forteller hun hvordan hun var vitne til hvordan John of God utførte fysiske operasjoner, uten bedøvelse:

Ved å snitte i magen til en kvinne, og deretter stikke hånden inn, og deretter sy igjen. Ved å stikke en saks langt opp i nesen på en mann, vri rundt. Hun filmet også fra disse seansene.

Flere fra Nord-Norge

Norske reisearrangører organiserer reiser til healerklinikken i Brasil. Flere fra Nord-Norge er med på reisene.

- På den siste turen jeg arrangerte nylig var det mange fra Nord-Norge med. Det er deltakere fra hele landet, men i forhold til befolkningstallet er det ganske mange fra Nord-Norge som reiser på disse turene, opplyser Ann Kristin Espejord i John of God-reiser, som er en av tre autoriserte John of God-guider i Norge.

I Norge har det vært liten debatt rundt denne virksomheten, men i Sverige har svenske reisearrangører høstet kritikk.

- De gir håp til syke mennesker, som ikke kan oppfylles. Pasientene kan få en psykologisk effekt og en sterk opplevelse som de verdsetter, men rent medisinsk er det bare dumheter. Syke mennesker lures til å spandere penger på healing istedenfor å satse sin energi på det helsevesenet kan gi, uttalte Sten Ove Hanssen, filosofiprofessor ved Kungliga Tekniske Høgskolan til den nord-svenske avisen Västerbottens-Kuriren.

- Jeg utnytter ingen, sier den norske John of God-guiden, Ann Kristin Espejord.

Er det alvorlig syke mennesker som reiser?

- Det er alle kategorier mennesker. Noen av dem som drar er svært syke, og reiser som et siste håp når de er blitt oppgitt av all vestlig medisin. De tenker at de ikke har noe å tape. Andre er mer nysgjerrige, er ikke alvorlig syke, men tenker at livet kunne hatt et annet innhold, forteller hun.

Ingen garantier

- Ingen får noen som helst løfte om at her skal du bli helbredet eller her skal du bli frisk. Det er mennesker som reiser dit og får hjelp, og det er mennesker som reiser dit, vender hjem og dør. Det er ingen garanti for noen ting.

Espejord ser ikke helt problemet ved dette:

- Så lenge folk er myndige og istand til å ta egne valg, så skjønner ikke jeg at andre skal kunne si at det er feil.

Hun mener det er viktig at folk kan føle at de kan gjøre noe for egen del.

- Klarer de å ta en reise til Brasil, og ha en fantastisk tid der, som alle har når de kommer dit, så er det jo bare livskvalitet. Hva er gærnt i det?

Er det galt for noen?

- Dette koster ikke mer enn en 14 dagers heisatur til Gran Canaria, og da tenker jeg; er det galt for noen? Jeg kan ikke skjønne det.

Hun sier at hun som reisearrangør ikke tjener noe på dette selv. En 16 dagers reise til healer-klinikken i Brasil koster 10.400 kroner, inkludert måltider, overnatting, og guiding.

- Selve healingen som John of God foretar er helt gratis. Han har aldri tatt betalt for noen ting av det han gjør.

Medium for ånder

Mannen heter Joao Teixeira, men kalles John of God. I årevis har han drevet healervirksomhet fra sin klinikk i den vesle byen Abadania i det sentrale Brasil. Det sies at over ni millioner mennesker har besøkt ham, i håp om å bli helbredet fra fysisk sykdom eller psykiske plager.

Han er ikke medisinsk utdannet, men i følge ham selv er det ikke han som healer. Han er bare et medium for over 30 såkalte eksistenser av avdøde leger og kirurger, som tar bolig i ham med jevne mellomrom. Han tar imot konsultasjoner tre dager i uken, og tar ikke betalt for disse tjenestene.

Svært mange mener de har fått hjelp av ham, og blitt frisk.

Omstridte operasjoner

De fysiske operasjonene han angivelig utfører er det mest omstridte ved virksomheten. Operasjonene er basert på frivllighet.

- Mennesker mellom 18 og 52 år kan be om fysisk operasjon. Det er ikke alle som får det. Kommer det en kreftpasient som har vært gjennom kjemoterapi, får man ikke slik operasjon. Men det er klart at dette er omstridt, fordi ingen av oss egentlig forstår hva som skjer, sier reiseguide Ann Kristin Espejord.

Bør være skeptiske

Avdelingsoverlege Just Thoner ved smerteklinikken på UNN sier på generelt grunnlag at folk bør være skeptiske til å la seg skjære i. Ikke minst på grunn av fare for infeksjoner og smitte.

Han understreker at han ikke kjenner til John of God sin aktivitet.

- Det er fullt mulig å gjøre en invasiv prosedyre uten at personen føler smerte. Om personen er hypnotisert eller opplever suggesjon, kan de oppleve det som smertefritt, sier han, som understreker at han ikke snakker om operative inngrep på indre organer.

- Om det påstås at dette skal helbrede alvorlig sykdom, er jeg langt mer skeptisk. Det er en helt annen sak. Jeg regner med det er kommersielle interesser bak, sier Thoner.

Min sannhet

Solveig Worum fra Tromsø vet hva hun så, men kan ikke forklare det. Men hun er overbevist om at denne brasilianske mannen kan heale.

- Jeg vet hva jeg har sett. Dette er min sannhet. Jeg har sett det med egne øyne. Så får andre finne sin sannhet. Jeg er takknemlig for at det finnes slike folk som vier sitt liv for å hjelpe andre. Så kan de som vil og har et fritt valg, dra dit, sier hun.