Den store lutefisktesten

VINNERNE: Emmas Drømmekjøkken satset for alvor på lutefisk i år, og gikk til topps i Nordlys sin lutefisktest. Glade vinnere er fra venstre: innehaver Anne-Britt Andreassen, restaurantsjef Monica Mathisen,  og leverandøren av råvarene Halvor Hansen i Halvors Tradisjonsfisk i Tromsø.

VINNERNE: Emmas Drømmekjøkken satset for alvor på lutefisk i år, og gikk til topps i Nordlys sin lutefisktest. Glade vinnere er fra venstre: innehaver Anne-Britt Andreassen, restaurantsjef Monica Mathisen, og leverandøren av råvarene Halvor Hansen i Halvors Tradisjonsfisk i Tromsø. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Hvem lager den beste lutefisken? Nordlys har smakt på tilbudene – og gitt sin dom.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Med «gullbarrer» fra Halvors Tradisjonsfisk i Tromsø gikk Emma’s Drømmekjøkken til topps i Nordlys sin vurdering av fire restauranter som har lutefisk på menyen akkurat nå. «Gullbarrer» er det beste stykket av ryggen på torsken, loinsen. Tørrfisken er hentet fra Nic. Haug AS i Lofoten.

I år bestemte vi oss for at vi skulle være med i lutefiskkjøret. Vi var sikre på at vi hadde et godt produkt, sier en glad Anne-Britt Andreassen på Emma’s Drømmekjøkken.

– Et viktig produkt

– Lutefisk er et viktig produkt for oss, men lutefisk er en ydmyk sak vi holder på med. Vi vet at vi ikke kan gjøre alle fornøyd, men vi gjør den på vårt vis, og er opptatt av å framstille lutefisk på en nordnorsk måte, sier Halvor Hansen- også han svært glad for at hans produkt falt i juryens beste smak.

Når vi har valgt å kåre byens beste lutefisk har vi vurdert måltidene vi betalte for ut fra tre kriterier: Mat, miljø og pris. Når det gjelder maten har vi lagt vekt på smaken, konsistensen på fisken, hvordan den blir presentert/servert samt tilbehøret. Når det gjelder miljøet har vi lagt mest vekt på omgivelsene og servicen. Når det gjelder prisen har vi vurdert hva vi får for pengene vi betaler, og vurdere også prisen på hva vi drikker til måltidet.

Emmas drømmekjøkken:

14 av 18 poeng. Leverandør: Halvors Tradisjonsfisk.

Mat: 5 poeng Lutefisken servert på tallerken rykende varm. Det beste stykket av torsken, selve loinsen (høyryggen) Et passelig stort stykke helt beinfri, men med skinn. Ypperlig konsistens, passet lutet og perfekt aroma, var vår enstemmige kommentar. Serveres med baconbiter, erterpurè laget av selskapserter, lett surret poteter delt på langs, sirup, geitost og en type sennep. Innvending: Ertepureen var i meste laget og dominerte tallerken. Den var også litt smakløs.

Pris: 4 poeng 390 kroner var ikke den dyreste, men regningen blir vel stor om at også ønsker en liten forrett. Lutefisken serveres så mange ganger man ønsker på varme tallerkener. Vi valgte en litt syrlig, litt kraftig tysk Riesling til. 511 kroner betalte vi for ei flaske, mer enn nok for to.

Miljø: 5 poeng En utmerket service i et pent og innbydende lokale der det fint gikk an å føre en samtale. Dempet klassisk musikk i bakgrunnen.

Arctandria:

11 (+) av 18 poeng. Mat: 3 + poeng. Fisken levert av Rya Produkter AS. Fisken leveres i lukket spesialpose som varmes i ovnen. Man forsyner seg selv fra buffé. Tallerkenene er glovarme. Potetene er knøttsmå, fisken er veldig løs og ligger i litt for store stykker under lokk. Alle delene av fisken er med, både nakke, rygg og spor. De største stykkene har krøllet seg, så det er vanskelig å bedømme størrelsen når man forsyner seg. Fisken kunne vært litt saltere. Konsistensen er så løs at man har litt problemer med å spise den på vanlig måte med kniv og gaffel. Bacon (som ligger i for lite fett), tre typer sennep, hvitsaus, erterpure, kålrotstappe, brunost, sirup, tyttebær og lefse kan man velge fritt av. Pris: 4 poeng 425 kroner er prisen for lutefiske når man forsyner seg selv fra buffeen. Det finnes ingen begrensninger på hvor mange ganger man kan forsyne seg. Det desidert mest varierte tilbehøret av de restaurantene vi valgte. Vi ble anbefalt øl og akevitt som drikke til. Vann står på bordet. De som ønsker 1/2 liter Haakon øl må ut med 75 kroner. For ei flaske bayer må man betale 54 kroner, og et glass Gammel Opland akevitt 49 kroner. Miljø: 4 poeng

Fiskekompaniet Sjøsiden:

13 av 18 poeng. Lutefisken leveres også her av Halvors Tradisjonsfisk.

Mat: 4 poeng Den serveres på store tallerken med kålrotstappe, vanlig grønn erterpurè på fatet. Ved siden av fikk vi ei skål med bacon, ei med revet brunost, ei med veldig gode poteter og ei med grov sennep. Lutefisken var velsmakende, men litt for løs i konsistensen etter vår smak. Vi fikk et ryggstykke som ikke var beinfritt. Vi kunne få påfyll så mange ganger vi ønsket, og til den andre porsjonen ba vi om sirup, som vi selvfølgelig fikk.

Pris: 4 poeng 395 kroner måtte vi betale for lutefisken. før den ble servert fikk vi rikelig med godt brød og smør. Den ene av oss ønsket kun alkoholfri drikke til. For ei flaske Freeze måtte vi betale 38 kroner. Vår servitør fortalte at mange av lutefiskgjestene foretrakk champagne til måltidet. Vi fulgte tipset og ble ikke skuffet. For et glass god champagne betalte vi 95 kroner.

Miljø: 5 poeng Den ene av oss falt helt pladask for stedet. Hyggelige jazztoner fra gode høyttalere, og foto signert Kåre Kivijärvi. Ei ung servitrise viste stor faglig dyktighet.

Aurora Restaurant, Radisson Hotell:

13 av 18 poeng. Lutefisken levers av Lorentsen Brensholmen.

Mat: 4 poeng To store stykker fikk vi på førsteservering. Så store at det ene rakk å bli kaldt før vi rakk å starte på det. Førsteserveringen besto også av litt for løse stykker. Ved andre servering var det helt perfekt. Tilbehøret var tradisjonelt, erterpurè, bacon (litt for store biter), god grov sennep, gode poteter, brunost og sirup. Fisken var etter vår smak perfekt lutet.

Pris: 3 poeng 415 kroner måtte vi ut med for lutefiskmåltidet som ikke inneholdt annet enn det helt tradisjonelle tilbehøret. Den nest høyeste prisen på vår testrunde. Vi ville ha Haakon fra Mack og Gammel Opland akevitt til. 65 kroner for ei flaske øl og 76 kroner for akevitten måtte vi ut med.

Miljø: 5 poeng For de som ønsker å nyte måltidet på et stille og rolig sted, er Aurora rette plassen. Det var få gjester, lokalet var ikke av det største, men virket godt luftet og vi satt på gode stoler. Vi ble meget godt oppvartet av en dyktig og erfaren servitør, så det var litt å utsette på servicen.

20.000 kilo lutefisk

Man regner grovt med at det vil blir servert 20 000 kilo lutefisk på Tromsøs utesteder i lutefisksesongen fra oktober til november. Ingebjørg Moe i Eksportutvalget for fisk sier at de fleste foretrekker å tilberede lutefiske i form eller langpanne i ovnen. Hennes råd er å sette den i ovn på ved 200 grader og dekke over med stekefolie. Hvor lenge den skal stå avhenger av hvor mye fisk som er i formen eller langpannen og hvor mye lutet den er. Hun anbefaler 15 - 20 minutter om formen er liten og 30 - 40 minutter om det er mye fisk i langpannen.

– De fleste foretrekker å servere erterstuing, bacon og gode poteter til, sier Ingebjørg Moe.

Artikkeltags