NRK-profil og treningsekspert Yngvar Andersen mener den eksplosive bruken av proteinshaker framfor vanlig mat er uheldig.

- Man mister det naturlige forholdet til mat. Jeg mener det er viktig å smake, tygge og å tilberede vanlig mat i det daglige, sier Andersen.

Han mener det dessuten er unødvendig.

LES OGSÅ: Proteinpulver for titalls millioner går rett i dass

Olympiatoppen skeptisk

- Viktigst av alt; det er helt unødvendig. Selv personer som trener mye klarer lett å dekke det daglige proteinbehovet med et vanlig norsk kosthold som inkluderer kjøtt fra fisk, fugl og storfe samt meieriprodukter, sier Ina Garthe, avdelingsleder for Olympiatoppens ernæringsavdeling.

Olympiatoppen har en restriktiv holdning til bruk av proteinshaker og pulver.

Lettvint men ikke alltid best

- Selv om det er lettvint er det ikke alltid best. Det har lett for å erstatte måltidene og da går vi glipp av mye annet også. Dessuten koster det mye penger i forhold til mat, sier Garthe, som sier risikoen for en positiv dopingtest blant utøverne også spiller inn.

Risikerer positiv dopingtest

- Når man tar kosttilskudd, uansett hva, er det alltid en risiko for en positiv dopingtest. Enten gjennom forurensing av et produkt eller fra produsenten, selv om det ikke er deklarert på boksen. Garthe mener det slett ikke er så tidkrevende å få i seg et fullverdig måltid etter trening.

Melk og brød med skinke samme nytte

- Fem desiliter sjokomelk eller et par brødskiver med ost og skinke gir samme nytte.