Landbruks- og matminister Olaug Bollestad var til stede under tildelingen av «sertifikatet».

- Skal vi lykkes med å gjøre Norge til en matnasjon av rang, så trenger vi dedikerte lokalmatprodusenter som dere, sa Bollestad under markeringen.

Beskyttede Betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Formålet er større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon, skriver Matmerk i en pressemelding.

- Selvsagt skal Lyngenlam, en av våre fineste råvarer, fra et av våre vakreste områder spille i samme liga som Champagne og Parma. Med Lyngenlam har vi nå 30 Beskyttede betegnelser i Norge, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist, ifølge pressemeldingen.

Det er 21 sauebønder i produsentforeningen Lyngenlam SA som står bak søknaden om «Beskyttet geografisk betegnelse».

- Dette var stor stas, sa Runo Berglund fra Lyngenlam SA, da han mottok diplomer og plakett som bevis for at Lyngenlam nå er en del av Norges nasjonale matskatter.