Skredulykken i Lyngen: Turfølget gikk inn i dødsfelle

TERRENGFELLE: Hovedskredet gikk til høyre i elvedalen. Bildet er tatt fra Luftambulansen under redningsoppdraget. Lege og redningsmann er satt av (innringet), i tillegg er fagleder skred og de tre andre i turfølget på stedet.

TERRENGFELLE: Hovedskredet gikk til høyre i elvedalen. Bildet er tatt fra Luftambulansen under redningsoppdraget. Lege og redningsmann er satt av (innringet), i tillegg er fagleder skred og de tre andre i turfølget på stedet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Rutevalget til det italienske turfølget ble skjebnesvangert.

DEL

16. mars ble et italiensk turfølge på fire personer rammet av et stort snøskred i Gjerdelvdalen utenfor Lyngseidet.

I ettertid er det blitt opplyst at det tre hundre meter lange skredet antas å ha gått klokken 15.45.

To av de fire ble ikke berørt av skredet, mens den tredje skituristen ble gravd opp av turkameratene etter drøyt ti minutter, relativt uskadet.

Fjerdemann, en italiener i 50-årene, gikk det langt verre med.

Døde på UNN

Først klokken 18.02, nesten to og en halv time etter at skredet gikk, ble vedkommende funnet mer enn fem meter under overflaten og gravd ut.

Dagen etter ble en mannen erklært død på UNN i Tromsø, som den første og forhåpentligvis eneste omkomne som følge av snøskred i Troms i år.

Nå har Lyngen Røde Kors Hjelpekorps og Troms Skredgruppe utarbeidet en utførlig rapport etter den tragiske skredulykken, som er publisert på NVEs skredvarslingstjeneste varsom.no.

Her kan du lese rapporten i sin helhet.

I rapporten står det at de fire italienerne var på en privat tur uten guide i Lyngsalpene, og at de den fatale dagen i mars skulle bestige Goalsevarre (Kavringstinden). Et stykke underveis i fjellet ombestemte deg seg på grunn av snøforholdene, og valgte i stedet å gå opp Rørnestinden.

Returruten gikk innom Rørneshytta, før turfølget bestemte seg for å følge elveløpet videre ned mot Lyngseidet.

Dermed valgte de bort normalruta, som går opp noen høydemeter før man skråkjører rundt Goalsevarrefoten og ned mot Eidebakken eller Lyngseidet.

Største snøskred på to år: - Vanskelig og krevende redningsaksjon 

På vei ned langs elveløpet kom turfølget til en trang passasje, hundre meter før dalen vider seg ut mot sør, utløser de skredet. I rapporten står det:

- I den trange passasjen i dalføret er det 30 graders hellinger helt ned til elveleiet på begge dalsider. Her har de valgt å sette sporene 10-15 meter opp i nordsiden av dalføret - muligens på grunn av elveråk i bunn. Det er da de løser ut hovedskredet som de blir rammet av. Det samme skredet setter i gang to mindre skred på motsatt side av dalføret, like over og i underkant av hovedskredet.

- Klassisk skredfelle

I NVEs kommentar til Røde Kors-rapporten, bemerkes det at turfølget havnet rett i en klassisk terrengfelle.

- På mange måter er dette en typisk norsk snøskredulykke relatert til terrengfeller. Ser man på statistikk for snøskredulykker i Norge omkommer de fleste tilknyttet terrengfeller; daler, bekkedaler trær/skog, klipper, skriver de.

- I denne hendelsen valgte gruppen å legge returruten ned fra fjellet i bunnen av en elvedal som er ei typisk terrengfelle, legger NVE til.

De lister opp en rekke læringspunkter som følge av den tragiske hendelsen og redningsaksjonen som fulgte:

- Denne tragiske ulykken bekrefter at terrengfeller er et moment man må ha stor fokus på og bevissthet rundt. Underveis på tur må man hele tiden tenke konsekvens; hva skjer hvis. Dette er spesielt viktig når man har en snødekkeoppbygging der fjernutløsning er mulig. Under slike forhold kan man utløse skred fra et område som er under 30 grader bratt. Da er det viktig å forsikre at man ikke befinner seg innenfor mulige utløpsoner for skredet, slik at man kan bli tatt. Gode vurderinger, med påfølgende fornuftige avgjørelser og handlinger tilpasset de rådende snø- og skredforhold er viktig. Denne dagen gjorde gruppen et valg som fikk katastrofale følger.

Bell-HK var uunnværlig

I rapporten fra Røde Kors følger det også en redegjørelse for hvordan redningsaksjonen forløp.

Der fremgår det også at helikopterstøtten fra Bell-hellikopterne fra Bardufoss var svært viktig for redningsaksjonen.

- 17 personer ble løftet inn av Luftambulanse, Sea King og Bell fra Bardufoss, pluss tre skuterekvipasjer fra Lyngen Røde Kors. 12 ble løftet ut med helikopter, mens åtte dro ned med skuter/til fots. Det er et tankekors at på nytt gir Bell fra Bardufoss bidrag som i slike situasjoner er uunnværlig, heter det i rapporten.

Terrengfeller

  • Terrengfeller er terrengformasjoner som både kan øke konsekvens av, og sannsynlighet for å bli tatt av snøskred.
  • Den enkleste måten å unngå konsekvensene av terrengfeller på, er å unngå skredterreng. Intet skredterreng er lik ingen terrengfeller.
  • Selv små skred kan være fatale for deg om de fører deg inn i en terrengfelle.

Vanlige terrengfeller er:

  • Elvedalbunn og kløfter
  • Snøskavler
  • Stup
  • Steiner
  • Trær og skog

Kilde: Varsom.no. Les mer her.

Artikkeltags