Båten har vært den store snakkisen i bygda i flere dager: - Det er mange som lurer

UKAS SNAKKIS: Dette skipet har blitt mye fotografert i Lyngen denne uka. Uten at Forsvaret vil bekrefte det, er det temmelig sikkert at det er det nye etteretningskipet Marjata som besøker fjorden.

UKAS SNAKKIS: Dette skipet har blitt mye fotografert i Lyngen denne uka. Uten at Forsvaret vil bekrefte det, er det temmelig sikkert at det er det nye etteretningskipet Marjata som besøker fjorden.

Artikkelen er over 4 år gammel

Forsvaret bekrefter at befinner seg i Nord-Norge.

DEL

Her ligger den norske  etterretningstjenestens nye overvåkningsskip «Marjata» midt i Lyngenfjord i Troms.

Men hva gjør det der? Det har vært den store snakkisen i Lyngen denne uka.

- Det er veldig mange som lurer på hva det gjør der, sier Harry Hansen, som bor i Koppangen i Lyngen kommune.

Han sier skipet har seilt inn og ut Lyngenfjord hele uka, fra Uløya til Djupvik.

Hovedhavn: Kirkenes

Talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant Ivar Moen, sier skipet opererer i Nord-Norge, men kan ikke si om det er akkurat nye «Marjata» som befinner seg i Lyngen-området denne uka.

- Eksakt lokasjon for skipet vil jeg ikke gå ut med, men det står Marjata på båten, så det skal være lett å finne ut om det er skipet, sier Mohn.

Skipet «Marjata» er spekket med høyteknologi, og besøkte Tromsø tidligere i år. Den var også i Tromsø i helga, samtidig som en rekke krigsskip fra ulike land lå til kai byen.

LES OGSÅ: Det ligger militærskip fra seks land i Tromsø. Hvorfor det? 

Skipet har en kostnadsramme på bortimot 1,5 milliarder kroner, er 126 meter langt og 23,5 meter bredt.

Barnetshavet blir skipets arbeidsområde, og det skal ha Kirkenes som hjemmehavn. Dermed vil nok det nye skipet, som erstatter det gamle, bli et vanlig syn i nordnorske farvann.

- Viktig prosjekt

- Dette er et viktig prosjekt for å sikre Norges interesser i Nordområdene. Kontroll med utviklingen der er strategisk viktig for Norge.

Stortingets beslutning om å investere i nytt etterretningsfartøy er et signal om at kontinuerlig norsk tilstedeværelse i Nordområdene prioriteres høyt, sa etteretningstjenestens daværende sjef Kjell Grandhagen, da det nye skroget ble vist fram for første gang.

LES OGSÅ: Folk sperret opp øynene da de så båten i Tromsøysundet (For abonnenter)

Artikkeltags