Fem år siden livet ble snudd på hodet for Odd Steinar: – Nå spretter jeg sjampanjen

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Nesten på dagen fem år - og fem rettsaker - etter leirraset i Solhovfjæra i Lyngen kan Odd Steinar Høyvik puste lettet ut.

- Etter den siste frifinnelsesdommen fra Hålogaland lagmannsrett, i vår kjøpte jeg inn noen flasker god sjampanje til noen av mine vitner. Men to har jeg selv tatt vare på, og de åpnes i kveld, sier Odd Steinar Høyvik.

Om bare ei uke er det fem år siden raset gikk. Høyvik sier at det har vært fem svært belastende år for han og hans familie. Nå har han kjøpt seg hus i Gresvik ved Fredrikstad dit han og familien er flyttet.

- Men firmaet og regnskapet styres fra Furuflaten der firmaet eier deler av en større fabrikkbygning.

Les mer: Frikjent etter leirras - nå flytter han fra bygda i protest

- Skuffet over kommunen

Han føyer til:

- Jeg har fått massiv støtte fra folk i Lyngen som har bedt meg stå på og ikke gi meg. Derimot er jeg utrolig skuffet over den behandlingen kommunen har gitt meg under disse årene.

Likevel ser han ikke bort fra at han kan vende tilbake til sin hjemkommune Lyngen etter hvert.

– Og jeg reiser dit om et par uker, sier han.

Les også: - Jeg sover godt om natten

Roser advokaten

Han roser også sin advokat Hjallis Bakke som har ført hans sak gjennom fem rettsinstanser, samt de ansatte ved hans kontor.

Odd-Steinar Høyvik ble dømt i Nord-Troms Tingrett i ei straffesak som påtalemyndigheten reiste mot han etter raset. Saken ble anket og han ble frifunnet i Hålogaland Lagmannsrett.

Siden er både han og Lyngen kommune blitt frifunnet i samtlige rettsinstanser- blant annet avviste høyesteretten en anke fra de skadelidende partnerne.

Les mer: Anker etter Lyngenraset: Krever over 60 millioner

Innlevert ny anke

De fire skadelidende etter raset har i samråd med sine advokater besluttet at anken til Høyesterett over dommen i Hålogaland Lagmannsrett ikke skal omfatte Odd-Steinar Høyvik.

- Derimot har vi innlevert anken over frifinnelsesdommen som også omfattet Lyngen kommune til Høyesterett, sier advokat Olav Johansen i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig til Nordlys.

Firmaet representerte de skadelidende, Troms Fylkeskommune, forsikringsselskapene Tryg og Sparebank 1 og båtbygger Rolf Tøllefsen.

Krever 52 millioner

Når det gjelder Odd-Steinar Høyviks sak er det en annen påregnelighetsvurdering for denne enn det det vil være for kommunen.

Det totale kravet Lyngen kommune har hengende over seg er hele 52 millioner kroner. Kommunen er forsikret i Kommunal Landspensjonskasse (KLP). Dette vil imidlertid ikke dekke mer enn cirka 20 millioner dersom de taper saken i landets høyeste rettsinstans.

- Vi antar at det vil ta en måneds tid før Høyesterett beslutter om saken har blant annet så prinsipiell betydning at de vil behandle den, sier advokat Olav Johansen.

- Dersom de slipper anken igjennom, regner vi med at dommen vil falle i løpet av 2016, sier Johansen.

Nordlys forsøkte å innehente kommentar fra ordfører Sølvi Gunn Jensen, og rådmann Leif Lintho i Lyngen kommune. Ingen svarte på vår henvendelse.

Artikkeltags