Lungespesialist advarer mot overforbruk av hurtigvirkende astmamedisin

FEILMEDISINERING: Både lungespesialist Olav Kåre Revfem og Astma- og Allergiforbundet er bekymret over at mange astmapasienter ikke har riktig inhalasjonsteknikk.  Foto: Tom Merton (Getty Images)

FEILMEDISINERING: Både lungespesialist Olav Kåre Revfem og Astma- og Allergiforbundet er bekymret over at mange astmapasienter ikke har riktig inhalasjonsteknikk. Foto: Tom Merton (Getty Images)

Av

Hver tredje astmatiker bruker for mye redningsmedisin, viser svensk studie. Kan være farlig, advarer norsk lungespesialist.

DEL

(Fredriksstad Blad) - Det er en farlig medisin dersom den blir brukt i store doser som eneste medisin, men den er bra når man må, sier lungespesialist Olav Kåre Refvem til Nettavisen.

Han advarer om overforbruk av redningsmedisinen Salbutamol som brukes av de med astma.

En studie fra Sverige viser at en tredjedel av pasienter med astma hadde et overforbruk av redningsmedisin. Ifølge studien, som er publisert i European Respiratory journal, er høyt forbruk av slike medisiner assosiert med økt risiko for forverring av astma.

Les også: Slik påvirkes hjernen av fyllekulene (+)

Rask bedring av lungefunksjonen

Refvem forklarer at redningsmedisin er det som brukes for å få en rask bedring av lungefunksjonen under og etter en akutt forverring.

- Det er en hurtigvirkende medisin som heter Salbutamol, og den har blitt brukt i ganske mange år. Medisinen er virkelig en av de mest sentrale innenfor astmabehandling, og det er funnet ut av den virker i tre-fire timer. Det tar heller ikke mer enn par minutter før man får effekt av den, og det er derfor man kan bruke den som redningsmedisin, sier han.

(Nettavisen)

ADVARER: Lungespesialist Olav Kåre Refvem advarer om overforbruk av hurtigvirkende astmamedisin.

ADVARER: Lungespesialist Olav Kåre Refvem advarer om overforbruk av hurtigvirkende astmamedisin. Foto: Privat

Lungespesialisten forklarer at dersom man må bruke mye av redningsmedisinen, så er det et tydelig tegn på at den øvrige medisinen ikke fungerer optimalt, eller at man for eksempel er inne i en dårligere fase med for eksempel forkjølelse.

- Det er egentlig slik at man ikke skal ha behov for redningsmedisin, sier Refvem.

Men han understreker at de som får en forverring så klart må bruke den. Det er overforbruket av redningsmedisin som kan være farlig.

Forverring kan oppstå akutt av mange årsaker, som anstrengelser, infeksjoner, irritanter i luften eller allergi.

Les også: Dette bør du sjekke deg for hos legen regelmessig - og én ting du bør unngå (+)

- Ganske farlig

Basismedisineringen for astma er en kortisonspray kombinert med en langtidsvirkende åpningsmedisin, som har en varighet på 12-24 timer.

ASTMAMEDISIN: Virkestoffet salbutamol finnes i mange typer astmamedisin. Det er dette som ser ut til å bremse utviklingen av Parkinsons sykdom, viser en ny studie.

ASTMAMEDISIN: Virkestoffet salbutamol finnes i mange typer astmamedisin. Det er dette som ser ut til å bremse utviklingen av Parkinsons sykdom, viser en ny studie. Foto: Brian Lawless (Scanpix)

- Hvis man bruker mye av redningsmedisinen, og særlig hos yngre mennesker, har det i flere tilfeller utviklet seg til en farlig astma. Det er fordi man kanskje bruker redningsmedisinen i stedet for all annen forebyggende medisin, og da kan man oppleve at man trenger den enda mer. Det har hendt at det nesten har gått galt, sier han og legger til:

- Bruk av bare redningsmedisin over tid kan være ganske farlig. Kroppen vil stadig vekk be om mer.

Les også: Annas humørsyke datter ville bare ha søt mat. Ett grep gjenopprettet familieidyllen - på to dager (+)

Refvem sier man karakteriserer overforbruk som over ti doser i døgnet. Normal bruk er en til to doser inntil fire ganger i døgnet.

- Må man bruke over ti doser i døgnet er det et overforbruk. Det er et dårlig tegn, og da bør man ta kontakt med legen for å undersøke om det er noe som ikke fungerer optimalt.

Refvem forklarer at det som er helt spesielt med astmabehandling, er det at det i all hovedsak er inhalasjonsbehandling. Spesialisten er også klar på at fastlegen din gjerne vil gi den astmamedisinen han er mest kjent med.

Les også: Dette er de vanligste stedene å få vondt grunnet stress, angst og depresjon (+)

Dette bekymrer Astmaforbundet

Astma- og Allergiforbundet mener feil bruk av grunnmedisineringen er grunn til større bekymring.

En studie publisert på deres hjemmesider viser at 50 prosent av de som får behandling for sin astma fortsatt har for dårlig astmakontroll - og at feilbruk av astmainhalatoren er en utfordring for over halvparten av de som bruker den.

- Det man vet er at svært mange bruker sine astmamedisiner feil, og at mange har behov for å lære riktig inhalasjonsteknikk. Når man ikke bruker inhalasjonskammeret korrekt vil man ikke få full effekt av medisinen, noe som igjen vil kunne føre til en dårlig regulert astma, at man øker doseringen og bruker hurtigvirkende astmamedisiner, sier seniorrådgiver helsefag og samfunnskontakt i Norges Astma-og Allergiforbund, Anna Bistrup til Nettavisen.

FEIL: Anna Bistrup i Astma- og Allergiforbundet opplyser at man vet at svært mange bruker astmamedisinene sine feil.

FEIL: Anna Bistrup i Astma- og Allergiforbundet opplyser at man vet at svært mange bruker astmamedisinene sine feil. Foto: Astma- og Allergiforbundet

Hun sier det er et litt komplekst problem som inkluderer behov for god opplæring i bruk av medisiner, regelmessige kontroller og at pasientene selv kjenner sin astma godt.

- Så feil bruk av astmamedisiner kan føre til overforbruk av hurtigvirkende medisiner, sa astmaen ikke er under like god kontroll som den burde være, fortsetter Bistrup.

Dårlig sykdomskontroll

Hun opplyser at konsekvensene av feil bruk av medisiner er blant annet dårlig sykdomskontroll.

- Dette vil igjen kunne føre til økt sykefravær. Det er ikke gunstig sett både fra et pasientperspektiv og et samfunnsøkonomisk perspektiv. NAAF mener det er viktig med grundig opplæring av de som får en astmadiagnose og regelmessige kontroller, helst en gang i året, sier Bistrup.

Les også: Åtte tips for mindre stress. Å legge seg på sofaen er ikke ett av dem (+)

Dette er også en problematikk Refvem er kjent med.

- Det er mer det at mennesker kanskje ikke bruker medisinen riktig, slik at de ikke får så god effekt som de burde hatt av den. Det er nok det største problemet - at de ikke inhalerer riktig, eller at de lar være å ta den fordi de syntes det går greit uten, eller at de glemmer det, sier han.

Refvem opplyser at astmaen kan forandre seg opp gjennom årene, og at flere har hatt astma som barn, men som vokser det av seg i puberteten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken