Terningkast 6: «Lundeng er en levende folketone!»

Susanne Lundberg og Vokal Nord overbeviste Nordlys' anmelder i Tromsø Domkirke mandag kveld.

Susanne Lundberg og Vokal Nord overbeviste Nordlys' anmelder i Tromsø Domkirke mandag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Konsert. Vokal Nord kammerkor, Susanne Lundeng med feler og Håvard Lund, bassklarinett.

Dirigent: Bjørn Andor Drage.

Tromsø Domkirke 1. februar 2016.

Jeg har hatt noen timer på meg til å tenke nøye på hva jeg kan og bør sette minustegnet foran det jeg opplevde i Tromsø Domkirke mandag kveld. Jeg klarer ikke finne en eneste ting.

Vokal Nord sammen med Susanne Lundeng trollbandt ikke bare meg, men hele den fullsatte kirka. De kunne ha holdt på til den lyse morgen, og publikum hadde garantert holdt ut. Det var med andre ord en konsert man ikke glemmer så lett. Tromsø, ja hele landsdelen, kan være stolte over Vokal Nord og Susanne Lundeng.

Fersk Spellemannpris

Susanne med helt fersk Spellemannpris i bagasjen sammen med et fornyet og Vokal Nord med sin forholdsvis nye dirigent Bjørn Andor Drage, avlivet alle ryktene om at dette prisbelønte kammerkoret er «ute» som man sier på musikkspråket. De er praktisk talt på samme høye nivå – minst – som da de vant flere priser i konkurranser med i alle fall noen av de beste korene i Europa.

Det sier ikke lite om koret som har turnert også i distriktet den siste tiden, men likevel har hatt tid til bak kulissene som det heter og jobbet beinhardt med nye spennende toner. Nå fremstår de med flere nye medlemmer håndplukket etter at man fikk tilsagn om 3,5 millioner statlige kroner.

Det virker som om Bjørn Andor Drage er i ferd med å føye til «nye toner» i Vokal Nords repertoar – og han gjør det med presisjon og glans.

Levende folketone

Sammen med Susanne Lundeng hadde de til denne konserten hentet fram norske folketoner fra forskjellige steder i landet- fra Lofoten, Møre, Helgeland, samiske melodier fra Kåfjord og Troms. Ja, også en nydelig joik fikk vi høre. Det virker som om de ikke har noen grenser for sitt repertoar.

Susanne Lundeng er ikke bare en «levende folketone» med sine feler- hun har også en sjarm og sceneopptreden som gjør at man både blir glad og lever med. Og hun har en stemme som griper tak i noe dypt inne i oss. Mandag kveld hadde hun med seg Håvard Lund med bassklarinett. Begge to utrolig dyktige på hver sine instrumenter og i samspillet seg i mellom og med koret.

Nord-Norge skal være glad for at både Susanne Lundeng og Vokal Nord har tilhørighet her. Med sin dyktighet er de inspirasjon til andre kor og musikere til å gå utenfor «alfarvei». Det trenger musikklivet også her.

Tusen takk for en herlig opplevelse en mandag kveld. Og velkommen tilbake, både koret og Susanne.