Gå til sidens hovedinnhold

Flyvninger med syke pasienter kanselleres: Mangelen på piloter svekker beredskapen

Artikkelen er over 3 år gammel

Hjertepasient måtte transporteres bilveien. Forsvarlig, men uheldig, mener sjef ved akuttmedisinsk klinikk.

(Nord24)

TROMSØ (Nord24.no:) – Situasjonen har vært anstrengt i mars. Beredskapen har vært dårligere enn forventet på grunn av mangel på tilgjengelige piloter, sier administrerende direktør Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten til NRK Troms.

Han opplyser at to av ti piloter den siste måneden ikke har kunnet fly, enten på grunn av sykdom eller fordi de har sluttet.

Dermed har flyvninger med syke pasienter blitt kansellerte. Hvor mange kanselleringer det gjelder er ikke klart, men det skal ikke ha gått utover liv og helse, opplyser Juell til NRK.

Men hjertepasienter har blitt transportert bilveien, mens ambulanseflyene har vært ute av drift, opplyser Jon Mathisen, sjef ved akuttmedisinsk klinikk ved UNN til Nordlys.

Manglet 20 piloter i vinter

Stemningen var dyster da Tromsø-selskapet Lufttransport i juni tapte anbudet på ambulansefly i Norge. Kontrakten hadde en verdi på inntil fem milliarder kroner. Vinneren av anbudet var britiskeide Babcock Scandinavian Air Ambulance, som leverte et anbud med lavere pris. Fra 1. juli 2019 tar de over driftsavtalen for norske ambulansefly.

Tapet av kontrakten har ført til at flere piloter sluttet i Lufttransport.Til sammen har de manglet rundt 20 piloter i vinter, opplyser NRK.

De første oppsigelsene i Lufttransport kom før jul - som Nordlys skrev om i desember.

Det førte til bekymring hos Flygerforbundet.

– Fortsetter folk å si opp jobbene sine, kan vi stå i en situasjon allerede i første halvdel av 2018 der man ikke klarer å få tjenesten til å fungere. Det blir som å gamble med folks liv og helse. Dette burde være en betydelig bekymring for helseforetakene. For Norge er flyambulansen en livsviktig tjeneste og helt kritisk, spesielt for Nord-Norge, som har store avstander, sa Yngve Carlsen, leder i Norsk Flygerforbund til Nordlys i desember.

LES OGSÅ:

* Flere piloter har sagt opp: – Det blir som å gamble med folks liv og helse 

Hjertepasient transportert med bil

Situasjonen med ambulansefly svinger fra dag til dag, sier sjef ved Akuttmedisinsk klinikk, Jon Mathisen til Nordlys.

Torsdag formiddag satt han i møte for å få oppdatering på dagens situasjon. 

- Akkurat i dag er ambulanseflyberedskapen som normalt, opplyser Mathisen.

Selv om Lufttransport forsøker å dekke inn med overtid og innleie, har ambulansefly blitt satt på bakken.

- Hvor lenge kan man ha en sånn situasjon før det blir prekært?

- Vi er jo ikke i en situasjon som er uforsvarlig, men vi har valgt å varsle om at ambulanseflytjenesten har driftsproblemer og at situasjonen er på strekk, sier Mathisen.

Parallelt med at UNN først varslet, opplevde Mathisen at beredskapen ble forverret. Lufttransport opplyser til NRK at de snart har ti nye piloter som skal dekke opp for pilotmangelen.

- Vi har eksempler fra Nord-Troms hvor hjertepasient måtte transporteres med ambulansebil. Den situasjonen var forsvarlig, men uheldig. Det samme har skjedd i Finnmark der pasient måtte vente lengre enn normalt. Det var forsvarlig, men uheldig.

- Det vi peker på er at beredskapen er svekket og at vi må prioritere hardere og koordinere enda strammere. Belastningen blir overført på bilambulansetjenesten, ambulansehelikopter og Sea King i Bodø og Banak, sier Mathisen 

- Luftambulansetjenesten HF sier de gjør hva de kan, sier Mathisen.

Ti nye piloter klare snart

Administrerende direktør i Lufttransport, Frank Wilhelmsen, sier til NRK at de holder på å gjøre ti nye piloter klare for tjenesten, men at det tar tid.

Wilhelmsen sier til NRK at samarbeidet med UNN og Luftambulansetjenesten er god.

– De har full forståelse for situasjonen og at vi gjør det beste vi kan for å opprettholde beredskapen i tjenesten, sier Wilhelmsen.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken