Tysk militærfly kretset over militær flyplass i Nord-Norge. Forsvaret vet ikke hvorfor

AIRBUS: En Airbus A310 fra det tyske luftforsvaret kretset over den militære flyplassen Evenes tirsdag, før det forsvant sørover igjen.

AIRBUS: En Airbus A310 fra det tyske luftforsvaret kretset over den militære flyplassen Evenes tirsdag, før det forsvant sørover igjen.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Tirsdag formiddag kom en hvit Airbus A310 opp langs Nord-Norge, og gjorde en sving over Harstad/Narvik, Evenes lufthavn, før det la kursen sørover igjen. Flyet så ut til å gjøre klar til landing, med innflyvning fra Harstad i nord. Men airbusen la kursen såvidt utenom rullebanen, og forsvant sørover igjen.

Samme manøver hadde flyet gjort på Værnes utenfor Trondheim, bare noen minutter tidligere. Flyet viste seg å være fra det tyske luftforsvaret, og har kallesignal GAF953, ifølge nettstedet Flightradar24.com.

Ukjent

Lufthavnsjef Eirik Bergstedt sier at han ikke kjenner formålet til det tyske luftforsvaret.

– Utover det at det har vært en Airbus-maskin over oss for å snu, kjenner jeg ikke til dette, sier Bergstedt i en kort kommentar onsdag morgen.

Heller ikke ved Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) vet de noe om det tyske luftforsvarets besøk i Nord-Norge tirsdag formiddag.

– Dette flyet har ikke vært på noe militært oppdrag så vidt vi vet, sier oberstløytnant Ivar Moen, ved FOH.

Fransk Airbus

Det Forsvaret vet er at en fransk Airbus, også den av typen A310, var på Banak.

-  Men det var mandag, og det var i forbindelse med øvelse Arctic Thunder. Vi får ikke dette helt til å stemme, sier Moen.

Han har også undersøkt om tyskerne har besøkt Værnes, men kan heller ikke der finne informasjon som bekrefter dette.

Evenes flystasjon er Forsvarets del av lufthavna. Når Norge mottar de første jagerflyene fra USA, skal Evenes fungere som framskutt base for Ørlandet flystasjon.

Artikkeltags