Det kan bli aktuelt at Babcock overtar luftambulansedriften i nord tidligere enn planlagt, opplyser statsminister Erna Solberg (H). 

Statsministeren sier hun forstår at ambulansefly som står på bakken, skaper engstelse i nord. Men situasjonen har normalisert seg, mener hun.

– Regjeringen jobber med planer for hvordan vi kan sikre beredskapen og i hvilken grad den nye leverandøren kan levere tidligere. Det kan hende at vi må forhandle med Babcock om de kan starte før, sier Solberg til NTB.

Det britiskeide selskapet Babcock Scandinavian Air Ambulance vant anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten over Lufttransport FW, som har drevet tjenesten i 25 år. Kontrakten starter etter planen 1. juli neste år.

– Har normalisert seg

Solberg måtte svare på flere spørsmål om beredskapen i Nord-Norge da hun stilte i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– Ansvaret for å levere gode helsetjenester hviler på regjeringen og helseforetakene, fastslo statsministeren.

Hun viste til beredskapsplanen som ble lagt fram 7. mai, og som innebærer at Forsvaret bistår ved syketransport i og med at flere ambulansefly har stått på bakken etter kontroversene om luftambulanseanbudet.

– Situasjonen har vært alvorlig, men den har normalisert seg, sa hun.

– Krise

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad mener at luftambulansetjenesten i nord er i krise og forventer at situasjonen må løses raskt.

– Pasientenes akuttmedisinske sikkerhet er ikke noe som kan vente. Dersom dette fortsetter kan vi i løpet av høsten få en helt uhåndterlig situasjon, advarte Arnstad.

Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti kommer senere i dag til å be helsekomiteen støtte de to partienes forslag om å pålegge regjeringen å finne en løsning i luftambulansestriden. Senterpartiet og SV støtter foreløpig Rødts forslag om å annullere anbudskonkurransen. Helsekomiteen skal avgi sin endelige innstilling torsdag.