Bardujenta Lovise Heimdal (19) går uttaksrenn til junior-VM på Vang til helgen. Mønstringsrennet danner sammen med Norgescuprennene første helga etter nyttår grunnlaget for uttaket til junior-VM i Kasakhstan i 2015.

Heimdal gikk junior-VM i fjor, og håper på ny deltakelse denne sesongen.

- Det er et mål å kvalifisere meg for VM. Men det er et like stort mål å gjøre det bra i Norgescupen denne sesongen. VM blir litt bonus for min del, for det er mange gode løpere som vil dit. Med tanke på at det er mest øvelser i fri teknikk, og jeg er ikke like god i skøyting som i klassisk, så har jeg litt mindre sjanser, men jeg skal gjøre mitt beste, sier Lovise Heimdal til Nordlys.

Slo Theodorsen i fjor

Den lovende 19-åringen slo kometen Silje Theodorsen fra Kvaløysletta skilag senest i fjorårssesongen. Theodorsen er førsteårs seniorløper i år, og imponerte med 16.plass i verdenscupen på Lillehammer forrige helg. Og tromsøjentas fremgang motiverer barduløperen Heimdal.

- Det er veldig gøy, og jeg blir veldig inspirert og motivert av å se Silje prestere så bra. Det er imponerende å hevde seg så bra i verdenscupen som førsteårs senior, og kjempeartig å se. Samtidig ble jeg ikke overrasket, jeg vet hvor bra Silje har trent og hvor mye hun vil lykkes, sier Lovise Heimdal.

Og mener det ikke er realistisk å forvente at hun kan følge etter Theodorsen og prestere like bra til neste sesong, når Heimdal er seniorløper.

- Da jeg slo Silje forrige sesong var hun ikke like god som hun er nå. Hun hevet seg mye mot slutten av forrige sesong. Og jeg kan ikke akkurat forvente å følge i fotsporene til Silje allerede neste år, det kan hende jeg trenger flere år. Jeg har ikke trent like mye som henne, og Silje har bedre grunnlag. Det er ikke akkurat sånn at jeg tenker verdenscup neste sesong, sier Lovise Heimdal.

To uker på Østlandet

Tankene er først og fremst på å prestere i mønstringsrennet på Vang denne helgen.

- Det teller med tanke på VM, men det sier seg selv at Norgescuprennene etter nyttår blir mer viktig. De er nærmere VM, og da må man vise god form, sier barduløperen, som til daglig går på skilinja i Nordreisa.

Nå har hun imidlertid vært på Østlandet i et par uker, på grunn av ustabile treningsforhold i Nordreisa.

- Jeg gikk renn på Gålå for halvannen uke siden, og var på juniorlandslagssamling etter det. Med tanke på treningsforholdene og reisebelasntingen fant vi ut at det var best at jeg ble igjen på Østlandet. Jeg har fått bo på ei hytte med Team Nord-Norge, og er veldig takknemlig for det, sier Heimdal.

Hun vil gjerne til Kasakhstan til neste år.

- Det hadde vært artig å få oppleve et nytt land, og Kasakhstan virker spennende. Det hadde vært gøy å få gå der, sier Lovise Heimdal.

Vil prege resultatlistene

Trener Karl-Gunnar Skjønsfjell har forventninger til bardujenta.

- Hun må nok levere begge helgene, både nå og etter nyttår, om det skal bli VM. HUn har fått trent veldig bra, så får vi se om ting fungerer. Er hun i slag, så vil hun sette sitt preg på rennene, sier Skjønsfjell.

Som mener Heimdal har forbedret seg i fristil.

- Hun var mest stabil i klassisk i fjor, men har tatt steg på skøytingen. Det er fire løpere som får gå hver distanse i VM, så vi får se hvordan hun ligger an etter helgen, sier Karl-Gunnar Skjønsfjell.