Da Erlend Moster Knudsen (29) var i ferd med å avslutte doktorgradsavhandlingen om antarktisk klima ved Universitetet i Bergen, fant han ut at han ville gjøre noe mer for klimasaken.

Derfor har han nå bestemt seg for å jogge fra Tromsø til klimatoppmøtet i Paris den 30. november.

- Jeg begynner i Tromsø den 3. august, og turen vil gå videre gjennom landet fram til Bergen. Der vil jeg overekke et flagg som vil fraktes videre med seilbåt til nord-kysten av Storbritannia, sier Knudsen til Nordlys.

Les også: Se hvordan du kan jogge og gjøre kontorarbeid samtidig

Les også: Våren kan komme i februar

Krysser verden

Samtidig vil Daniel Price - som nylig har avsluttet sin doktorgradsavhandling i arktisk klima University of Canterbury i New Zealand - sykle fra Australia til Paris. Han vil ankomme den franske hovedstaden samtidig som Knudsen.

- Vi var begge i ferd med å nærme oss slutten på doktorgraden på høsten i fjor, da vi snakket om hvordan vi kunne bidra til å skape blest om klimasaken. Det var da vi fant ut at vi måtte gjøre dette, sier Knudsen.

Les også: Olav løp ti toppturer på en og samme dag

"Pole to Paris"

De har kalt prosjektet "Pole to Paris", og tanken bak er at de begge har de to polene som sine respektive forskningsområder, og at de derfor skal tilbakelegge avstanden fra sine poler til Paris ved hjelp av egne ben.

- Vi har også hatt fokus på at de transportmidlene vi bruker skal være miljøvennlige. Derfor blir flagget viderebrakt fra Bergen til Storbritannia med seilbåt, og videre fra London til Brüssel med tog.

Les også: Steinar (80) skal jogge i midnattsol

- Blir nok sliten i bena

Knudsen skal selv riktignok ikke jogge fra nordkysten av Storbritannia til London, men vil ankomme Brüssel samtidig som det symbolske flagget for å avslutte ferden mot Paris derfra.

- Mens flagget er på vei gjennom Storbritannia kommer jeg til å avholde diverse skolepresentasjoner rundt om i Norge for å skape interesse for problematikken.

- Det som er viktig for oss er at dette ikke handler om oss. Vi er ikke to gale menn som krysser verden til bens - det er saken som er viktig.

Og hvordan tror han selv det blir å skulle jogge en så stor distanse?

Han tror ikke det blir så verst.

- Jeg kommer nok til å ha trøtte ben etter hvert, så klart.

- Men jeg løper jo for en god sak, og jeg tror det vil hjelpe å tenke på det hvis jeg blir sliten. Og så har det jo vært så mye positivetet rundt hele prosjektet, og det kommer nok til å hjelpe det og, avslutter Knudsen.

Slik blir løperuten i Norge:

  • Langs vegen over Kvaløya, Senja, Andøya, Vesterålen, Lofoten og med Hurtigruta fra Svolvær til Bodø.
  • Fra Bodø går turen langs DNT-stier mellom Svartisen og Saltfjellet, til Mo i Rana.
  • Fra Mo i Rana langs E1 og svenskegrensa til Meråker og videre vestover til Trondheim.
  • Fra Trondheim blir det igjen fjelletapper gjennom Trollheimen, Dovre og Rondane til Otta, før turen går vestover gjennom Jotunheimen og Filefjell til Hemsedal. 
  • Fra Hemsedal går vegen vestover gjennom Skarvheimen til Voss, videre over Bergsdalen til Samnager og inn til Bergen.
  • I Bergen blir det avsluttning og fest sammen med Bjerknessenteret.
  • Kilde faktaboks: Bjerknessenteret.