(Nordnorsk debatt)

En sammenstilling gjort av bransjeavisen M24 viser at antall ansatte i NRK med millionlønn fortsetter å øke. Nå tjener 111 NRK-ansatte over 1 million kroner i grunnlønn.

Hvis man tar med faste tillegg vil det være 117 ansatte som hever millionlønninger, påpeker M24.

Avisa har siden 2017 bedt om innsyn i lønningene hos statskanalen, og for hver gjennomgang har antall lønns-millionærer i statskanalen blitt flere.

I 2017 var det 73 ansatte som hevet millionlønn i NRK. I 2019 gikk antallet opp til 99. Og i år er det altså 111 lønns-millionærer i NRK. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har med sine 3.295.250 i lønn høyere fastlønn enn flere på topp ti-lista over ledere av andre statlige selskaper.

Historisk sett har NRK vært kjent for edruelig avlønning. Nå har vinden snudd. Fortsetter lønnsfest-trenden i NRK så vil det være vanskelig for mindre mediehus å holde tritt med lønnsutviklingen. Er staten i direkte konkurranse med annen næringsliv, så vil det alltid virke konkurransevridende. Det kan på sikt få negativ betydning for mediemangfoldet i landet.

NRK, en statskanal finansiert over skatteseddelen, har økonomiske forutsetninger som få mediehus kan matche. Samtidig forsyner de seg av den samme, relativt begrensede potten av menneskelige ressurser.

Det til side, så er det generelt en dårlig signal til skattebetalerne at deler av milliard-potten som finansieres over skatteseddelen går til stadig flere millionlønninger.

I tillegg er det høyst betenkelig at det er så store og voksende lønnsforskjeller innad i NRK. De fleste journalistene, tjener betydelig mindre enn de 111 på toppen. Av NRKs 3324 ansatte har 1728 stillingsbeskrivelse som journalist.

Av de 111 ansatte som tjener over 1 million er fire journalister. Gjennomsnittslønnen til journalistene i NRK er 581.843 kroner i året.

Det er galt at det er så store lønnsforskjeller i en mediebedrift finansiert av skattebetalerne.

Det er mange dyktige folk i NRK som fortjener god og rettferdig lønn. Og statskanalen skal være konkurransedyktig, slik at de kan produsere godt og effektivt for skattebetalernes penger. Men det er mange innlysende grunner til at staten ikke skal være lønnsledende på lederlønninger.

Det er på tide med mer edruelighet i NRK.