Varebil kjørte inn i folkemengde i London - én død og åtte skadet

Politiet sperret av området etter at en mann kjørte en varebil inn i folkemengden ved en moské i London. Én person er pågrepet. Foto: Yui Mok (PA Photos / NTB scanpix)

Politiet sperret av området etter at en mann kjørte en varebil inn i folkemengden ved en moské i London. Én person er pågrepet. Foto: Yui Mok (PA Photos / NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vitner: - Det var ikke en ulykke.

DEL

Politiet opplyser at en person er erklært død etter at en mann kjørte inn i en folkemengde ved en moské i London. Antiterrorpolitiet leder etterforskningen.

En oppdatering fra politiet kom like før klokken 6 mandag morgen. De opplyser at en mann ble erklært død på stedet. Åtte skadde personer ble ført til sykehus, mens ytterligere to fikk behandling på stedet for lettere skader.

En 48 år gammel mann ble pågrepet av politiet etter at folk på stedet hadde tatt hånd om ham. Han kjøres til sykehus for sjekk, og vil deretter bli tatt inn i politiets varetekt. Politiet opplyser at mannen etter hvert vil bli gjenstand for en psykiatrisk evaluering.

Etterforskningen ledes av antiterrorpolitiet, men politiet har foreløpig ikke omtalt påkjørselen som en terrorhandling. Politiet har satt inn ekstra ressurser for å berolige lokalsamfunnet, spesielt dem som observerer den muslimske fastemåneden ramadan.

May informert

Statsminister Theresa May er informert om hendelsen der en mann kjørte inn i en folkemengde ved en moské i London. Mays talsperson sier statsministernes tanker går til "dem som ble skadd i denne forferdelige hendelsen". Labour-leder Jeremy Corbyn sier på Twitter at han er "fullstendig sjokkert" over det som har skjedd.

- Mine tanker går til alle som er rammet av denne fryktelige hendelsen, skriver han.

Styrelederen i moskeen er krassere i ordvalget om det som skjedde i bydelen Finsbury Park natt til mandag.

- Den som gjorde dette, gjorde det for å skade folk, og dette er terror, sier styreleder Mohammed Kozbar til The Sun.

Politiet: En større hendelse

Politiet opplyste natt til mandag at nødetatene jobber med en større hendelse i Seven Sisters Road i bydelen Finsbury Park nord i London, men var lenge svært til tilbakeholdne med detaljer om hva som hadde skjedd.

Flere meldinger på sosiale medier gikk ut på at de som ble påkjørt, var på vei hjem eller hadde samlet seg på en kafé i nærheten av en moské etter midnattsbønn i forbindelse med ramadan.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 0.20 natt til mandag. De sier de vil komme tilbake med mer når de har flere bekreftede opplysninger. Seven Sisters Road er stengt forbi stedet.

- Vi har sendt en rekke ambulanser, akuttmedisinere og spesialister til stedet. Et traumeteam fra luftambulansen ble også kjørt til stedet i bil. Vår prioritet er å vurdere skadene og sørge for at de som er hardest skadd, får behandling først og blir sendt til sykehus, sier visedirektør Kevin Bate i ambulansetjenesten i den britiske hovedstaden.

Tiltrakk seg ekstremister

Tidlig på 2000-tallet var moskeen i Finsbury Park et arnested for islamister og jihadister, og ble ledet av den ytterliggående imamen Abu Hamza al-Masri, som senere er dømt til livstids fengsel for terror i USA. I 2003 ble moskeen stengt etter en politirazzia, men to år senere åpnet den igjen med ny ledelse, og al-Masris tilhengere var ikke lenger velkomne.

Gjenåpningen skjedde med støtte fra Muslim Association of Britain, som blant annet har markert seg som motstandere av Irak-krigen og med arbeid for større muslimsk deltakelse i britisk samfunnsliv.

Politiet rykket ved 01.20-tiden norsk tid ut etter melding om at en bil hadde kjørt inn i flere fotgjengere på Seven Sisters Road i nærheten av Finsbury Park, nord i den britiske hovedstaden.

Åtte personer er skadet, en person er bekreftet omkommet. Sjåføren, en 48-åring, ble pågrepet kort tid etterpå.

Fakta om terrorangrep i London

* 19. juni 2017: En person blir drept og ti andre såret da en mann kjører en varebil inn i en folkemengde utenfor en moské i Finsbury Park. Gjerningsmannen blir pågrepet. Statsminister Theresa May kaller hendelsen et mulig terrorangrep.

* 3. juni 2017: Sju mennesker blir drept og 48 såret når tre gjerningsmenn først kjører ned folk på London Bridge og deretter angriper folk med kniver på Borough Market. Angriperne blir til slutt drept av politiet.

* 22. mars 2017: En mann kjører ned flere fotgjengere med bil på Westminster Bridge før han knivstikker en politimann, som senere døde av skadene, i et forsøk på å ta seg inn i Parlamentet. Til sammen seks mennesker blir drept. Gjerningsmannen blir til slutt drept av politiet. Ekstremistgruppa IS hevder den står bak.

* 22. mai 2013: Soldaten Lee Rigby (25) blir drept utenfor Woolwich-kasernen sørøst i London. To menn kjører først over ham med bil før han blir angrepet med kniv og kjøttøks. Angriperne er begge britiske konvertitter til islam, med familiebakgrunn fra Nigeria. De blir pågrepet og senere dømt til fengsel i henholdsvis livstid og 45 år.

* 7. juli 2005: 52 mennesker blir drept og over 700 såret da fire selvmordsbombere sprenger seg i lufta på tre T-banetog og en buss. Terrornettverket al-Qaida tar på seg skylden for angrepene.

* Fra 1970-tallet og fram til våpenhvilen i 2001 gjennomfører den nordirske gruppen IRA en rekke terrorangrep i London.

Politiet: Finsbury Park-ofre var alle muslimer 

Politiet kan ikke si noe om motivet for angrepet ved moskeen i Finsbury Park, men alle ofrene var muslimer, opplyser en talsmann for London-politiet.

– Angrepet bærer alle kjennetegn på et terrorangrep, sa polititalsmann Neil Basu mandag formiddag. Han la også til at det foreløpig ikke er andre mistenkte i saken.

Basu oppfordret samtidig til ro og la til at det vil bli satt inn ekstra politiressurser i London i dagene som kommer.

En mann mistet livet og ti andre såret da en varebil natt til mandag braste inn blant folk som akkurat hadde kommet ut fra midnattsbønnen i Finsbury Park-moskeen.

Polititalsmann Basu opplyste også at mannen som døde, hadde fått et illebefinnende rett før påkjørselen skjedde og at han allerede fikk førstehjelp da bilen kjørte inn i folkemengden.

En 48 år gammel mann som politiet mener kjørte bilen, er pågrepet. Ifølge Basu var 48-åringen rolig da han ble pågrepet.

– Vi må alle stå sammen mot ekstremisme, uansett hva motivet er, sa Basu.

(©NTB)

Artikkeltags