Hjemme i Kabelvåg har Lone ei hegre på do: – Den får bli så lenge det trengs

FROSSEN: Da Lone Soleng og sønnen fant hegra på Kallestranda var den dekket i is.

FROSSEN: Da Lone Soleng og sønnen fant hegra på Kallestranda var den dekket i is. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Inne på toalettet til Lone Soleng i Kabelvåg ligger ei gråhegre. Den fant hun og sønnen på kallestranda på mandag kveld, da var den skadet og nedfryst.

DEL

(Lofotposten): Det var hundene Cami og Kaizer som fant hegra og varslet eierne Lone Soleng og Aleksander Smevik. Kaizer fikk seg et kutt på nesa etter å ha vært litt for nysgjerrig, så mistet hundene interessen. Det gjorde ikke Soleng og Smevik.

– Aleksander hentet et ullteppe for å få varmen i fuglen. Den var jo helt frossen, det var et lag med is på vingene dens. Hegra lå helt i ro så vi fikk tullet den inn teppet og la den i bilen. Vi lot bilen gå med nøklene imens vi gikk på tur, når vi kom tilbake en time senere lå fuglen fortsatt helt i ro, men fjærene hadde begynt å tine, forteller Soleng til Lofotposten.

Må muligens avlives

– Vi ringte først veterinæren, som sa at de ikke kunne gjøre noe. Så ringte vi politiet som satt oss i kontakt med Viltnemda, sier Smevik. Verken han eller hans mor Lone Soleng ønsker å avlive hegra.

– Hvordan skal man ta livet av en så stor fugl? Man kan jo ikke hakke den i hjel med en stein heller, da må man sikkert slå 30–40 ganger, det er jo helt uvant. Hadde jeg hatt ei øks eller noe hadde det vært annerledes, sier Smevik.

Mandag var Eirik Marthinussen fra Viltnemda hjemme hos Lone Soleng og så på hegra, ordren da var at den skulle få ligge i ro for å se om den tinte. Dagen etterpå skal Marthinussen igjen sjekke hvordan det står til med fuglen og om det går an å slippe den løs.

– Vi må finne ut om vinga på den er brukket eller om den er skadet på annen måte, sier Marthinussen. Han forteller at dersom dette er tilfelle så blir hegra avlivet. Soleng ønsker ikke selv å gjøre det, så tar Viltnemda seg av det.

Forstyrrer ingen på do

Hegra ble først plassert hos hønsa i hagen, men hønsa var så stygge med han at de måtte flytte den frosne fuglen. Nå ligger han i et stort kattebur på do. Her har han fått litt halm å ligge på, et teppe over buret, vann i porselen skål og litt torskefilet og tunfisk. Hegra ligger helt i ro og lager ingen lyder.

– Det ser ut som den har spist og drukket litt, og det ser ut som den har kommet seg. Vi finner snart ut om det går godt eller ikke, sier Smevik.

– Er det ikke liv laga for den så får det være, men jeg har ikke hjerte til å ta livet av den. Hegra får bli så lenge det trengs, sier Soleng.

TUR: Det var hundene som varslet Lone Soleng og sønnen om hegra. Her er Soleng med hunden Cami.

TUR: Det var hundene som varslet Lone Soleng og sønnen om hegra. Her er Soleng med hunden Cami. Foto:

Hva gjør du?

Marthinussen forteller at dette er det første tilfellet av skada gråhegrer i området. kommer du over en skadet fugl eller et vilt så kan du ringe politiet som setter deg i kontakt med Viltnemda.

– Ei hegre er ikke av rødlistet, så du kan avlive den om du finner den skadet. Det er uansett paragraf 4 i Lov om dyrevelferd som trer i kraft dersom du finner et skadet dyr, forteller han.

§4 i Dyrevelferdsloven sier at et dyr som er åpenbart sykt, skadet eller hjelpeløst skal hjelpes, og dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt så skal det avlives med den gang. Dette gjelder ikke dyr fra dyrehold eller storvilt som elg og hjort. Kan man ikke hjelpe dyret selv skal man kontakte politiet.

HVILER: Hegra har fått mat og drikke og hviler i et kattebur inne på do hos Lone Soleng.

HVILER: Hegra har fått mat og drikke og hviler i et kattebur inne på do hos Lone Soleng. Foto:

FAKTA

  • Hegrer er i storkefamilien
  • Det er observert 9 arter i Norge
  • Kun gråhegre hekker i Norge
  • Gråhegrer kan bli omtrent en meter lange, men veier ikke mer en 1,5 kilo
  • Lever av smådyr som fisk, mus, frosk og insekter
  • Trekk- og streiffugl som overvintrer langs kysten.
  • kilde: Store Norske Leksikon

Artikkeltags