Journalist og forfatter Christine Kristoffersen Hansen og fotograf Ingun A. Mæhlum har hatt en travel høst. De har startet opp eget forlag, og i starten av november gir de ut tre bøker om ulike nordnorske mennesker og deres historier. Det er bare starten på prosjektet.

Til sammen har de snakket med over hundre mennesker i Lofoten, på Væran og i Vestregata i Tromsø. Og ideen? Den fikk de utenlandsfra.

Verdenstrend

- Hvorfor har dere startet dette prosjektet?

- Det er jo blitt en trend å lage ultralokale bøker fra bydeler i USA og Europa. Vi tenkte egentlig «hvorfor skal det bare være i storbyer i USA de drar rundt til bydelene?» Det kan jo også gjøres i Nord-Norge!

De forteller at opplevelsene har vært ulike på de forskjellige stedene: 

- I Lofoten måtte vi jo bruke slogklær, ull og dun. Der var vi ute med fiskerne og snakket med tungeskjærerne, mens i Vestregata var det mer... ja, fintrødd, kan du si, sier Hansen og ler.

De trekker frem Væran i Nordland som den mest eksotiske plassen.

- Jeg har reist rundt i hele Nord-Norge, og hadde hørt om Væran før, men hadde aldri dratt dit. Det er jo et øysamfunn der det på en øy kan bo én person, men på en annen nitti, sier Mæhlum.

 

Samlet historier

- Hvorfor Vestregata?

- Begge har bodd i Vestregata før, og vi ville snakke med folk i en kjent, sentrumsnær gate i Tromsø. Da virket Vestregata som et godt valg, sier Hansen.

For Mæhlum var Vestregata første stopp da hun kom til Tromsø for en 20 års tid siden, og fikk bakoversveis da hun så at underetasjen nå er blitt forvandlet til et ortodoks kapell.

(Saken fortsetter under bildet)

Det er ikke den eneste overraskelsen de har fått under bokarbeidet:

- Vi har snakket med en fireåring som pendler med båt, også har vi vært på Norges mest miljøvennlige brannstasjon på Væran. Vi har vært innom bryllupsforbredelser og gudstjenester. Alt i boka handler om nåtiden - jeg tror det er viktig å dokumentere samtida, sier Hansen. 

Vil appellere til turistene

De har fått bøkene oversatt til engelsk, og Hansen sier de håper turistene vil være interesserte i menneskene som lever i landsdelen de besøker.

- Det gis ut masse historiske bøker om Nord-Norge og om natur, nordlys og midnattssol. Vi vil vise fram folkene. Alle har en historie.

Mæhlum nikker før hun sier: 

- Vi kunne egentlig lagd en dobbelt så stor bok. Den teorien med at alle har en historie har vi virkelig fått bekreftet - folk er personlige og lite selvhøytidelige.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Måten de har funnet historiene på er ganske enkel.

- Vi har rett og slett bare snakket med folk. Det er noen som har sagt at «denne personen må dere bare snakke med», så har vi gjort det og fått nye tips videre. Det hjelper å være nysgjerrig, legger hun til.  

Les også

«En kompleks og spennende krimhistorie fra Jaklin»

 

Startet opp forlag

I vinter fikk de beskjed om at prosjektet fikk støtte fra Innovasjon Norge, og i sammenheng med det startet Hansen og Mæhlum også opp Agalaus Forlag. Designet på bøkene er det Tank Design som står for.  

- Det skal være tydelig at bøkene er i en serie, og vi skal lage flere i framtida. Neste år går turen til Yttersia, og deretter drar vi nok opp til Finnmark siden vi nå har tatt Nordland og Troms. Vi skal i utgangspunktet gi ut egne bøker, og målet er at folk skal kunne se på design og konsept at det er Agalaus-bøker, sier Mæhlum.

Med andre ord skal de samarbeide tett i løpet av den neste tiden. Det bekymrer ingen av kvinnene.

- Jeg har jo brukt mer tid med deg enn med min egen familie i det siste, sier Hansen og ler mot venninnen.

- Hehe, ja! Vi er overraskende enig om veldig mye. Det har ikke blitt noen krangler - enda i alle fall, avslutter Mæhlum og smiler.