Inkassoselskapet Lindorff har utarbeidet en oversikt over hvilke kommuner i Norge som er best og verst når det gjelder betalingsanmerkninger.

Landets dårligste betalere finner vi i Finnmark-kommunene Gamvik og Hasvik. Her har henholdsvis 10,4 prosent og 9,8 prosent av innbyggerne betalingsanmerkninger.

- Historisk har Finnmark vært et av fylkene med størst betalingsproblemer. At 1 av 10 har betalingsproblemer i enkelte kommuner skyldes høyere arbeidsledighet enn andre steder i landet, sier direktør for marked og kommunikasjon i inkassoselskapet Lindorff, Stig Inge Eikemo, i en pressemelding.

I Troms er det Torsken kommune på Senja som kommer dårligst ut i Lindorffs oversikt.

Sesongbetont inntekt

Torsken havner også på tredjeplassen på versting-listen nasjonalt.

Av de i rundt 900 innbyggere i kommunen er det ifølge Lindorff 9,6 prosent som er registrert med betalingsanmerkning.

- Det er ikke bra, konstaterer ordfører i Torsken, Fred Ove Flakstad når Nordlys spør ham om en kommentar til inkassoselskapets oversikt.

Han synes det er vanskelig å komme med noen mulige forklaringer på hvorfor Torsken-innbyggerne angivelig har større betalingsproblemer enn andre i Troms, men sier dette:

- En mulig forklaring kan være at mange av innbyggerne har en fiskerirelatert inntekt, som er sesongbetont, sier Flakstad.

En annen mulig forklaring er at kommuner med få innbyggere rett og slett er sårbare når slike oversikter utarbeides, rett og slett fordi tilfeldige variasjoner kan få store utslag på den totale statistikken.

Torsken er nemlig den minste kommunen i Troms og Finnmark i innbyggertall.

- Lite folketall kan spille inn. Men generelt sett vil jeg si at dette er en sak for dem det gjelder, og ikke kommunen som sådan, sier ordføreren til Nordlys.

De fire kommunene på Senja, Torsken inkludert, skal forøvrig slås sammen.

Finnmark på bunn

Finnmark innehar fem av ti plasseringer på topp ti-listen over kommuner med størst andel innbyggere med betalingsanmerkninger.

Totalt var det i årets andre kvartal 4 828 personer i Finnmark med betalingsanmerkning. Disse hadde i gjennomsnitt 4,6 betalingsanmerkninger.

 

- Felles for disse er at det ikke er særlig mange personer mer betalingsanmerkning. Bare i Oslo var det nesten 40 000 med betalingsanmerkning i andre kvartal – i hele Finnmark var det 4 828 personer med tilsvarende problemer, sier Eikemo.

På topp-ti listen over kommuner med innbyggere med størst andel betalingsanmerkninger finner vi også Finnmark-kommunene Lebesby, Nordkapp og Nesseby. I over 200 av landets 426 kommuner har mer enn fem prosent av innbyggerne betalingsanmerkninger.

Dette er en betalingsanmerkning

  • En betalingsanmerkning er en inkassosak som ikke er betalt, etter flere purringer
  • Anmerkningene registreres hos kredittopplysningsbyråene og slettes når man gjør opp
  • Kan medføre avslag på søknad om bla. boliglån, kreditt og abonnementer, noe som betyr at handlingsrommet for din privatøkonomi kan bli betydelig begrenset.
  • Hvis problemet har oppstått anbefaler vi å ta kontakt med leverandører og inkassoselskaper, og forklar saken.
  • Ofte er de positive til å finne en løsning, for eksempel i form av betalingsutsettelse, nedbetalingavtale eller mulighet for å returnere en vare. Betal de små kravene først, slik at du slipper å få gebyrer på dem