Fem studenter fra lærerutdanninga i Tromsø har de siste to ukene hatt praksis på Finnsnes ungdomsskole. Dette er første gang studentene drar ut av byen i praksisperioden, og fredag var det tid for å oppsummere hvordan det hadde gått.

- Det har vært en god opplevelse. Kjempebra skole og superhyggelig personale. Vi har blitt veldig godt mottatt av elevene, som har vært nysgjerrige på hva vi gjør og hvor vi kommer fra, forteller studentene.

- Tar mer vare på hverandre

De merker også en viss forskjell i forhold til det de har opplevd i byen.

- Skolestørrelsen her på Finnsnes er jo lik Tromsø, men vi opplever at ungene er mer behagelige å ha med å gjøre. Vi ser at de tar mer vare på hverandre og at det ikke er det samme bypresset, sier Tor-Arne Gyth.

I de to ukene har lærerstudentene fått fullt ansvar og frihet til å overta 8.klassene ved skolen.

- Det å være alene med elevene i klasserommet har vært veldig spennende. Det er jo det som skal bli hverdagen vår, sier de.

Tenker rekruttering

Finnsnes ungdomsskole og Lenvik kommune har jobbet lenge med å få i stand samarbeidsavtalen med Universitetet om å ta i mot studenter på praksis.

- Det har sittet langt inne. Det er mer lettvint å gjøre det i byen, og de har jo nok av skoler der. Men jeg synes det er viktig å se skoleverdenen utenfor Tromsø by også, sier kommunalsjef Rune Hoholm.

Det er særlig med tanke på rekruttering av nye lærere han håper at dette skal ha effekt.

- Det er blitt veldig vanskelig å rekruttere lærere, ikke bare her men i hele Midt-Troms. Vi må posisjonere oss, være på banen og knytte kontakter, ellers havner vi bak i køa, sier han.

Søkertallet stuper

Rektor Berit Gillebo sier det blir færre og færre som søker på ledige lærerstillinger, og anslår at mengden søkere i løpet av de siste 10 årene er redusert med 80 prosent.

- Jeg tror det skyldes en kombinasjon av skjerpede krav for å komme inn på lærerutdanninga, at flere lærere hopper av til andre yrker og at mange lærere går av med pensjon, sier hun.

Hun er strålende fornøyd med de fem studentene som har vært på praksis.

- Det har gått fantastisk fint. Fem unge som vil stå på egne bein og prøve seg på en ungdomsskole i et tøft yrke. De har klart seg veldig bra, og tenker nytt og friskt, smiler hun.

- Kommer til å prate om det

Men om oppholdet er nok til at de vordende lærerne vil søke jobb på Finnsnes er usikkert.

- Absolutt en fin plass, men det spørs om ikke hjemlengselen til Alta blir for stor, sier Kristina Strifeldt.

De tror likevel at det har rekrutteringseffekt at skolen har maktet å komme på kartet på denne måten.

- Vi kommer jo til å prate om dette med de andre studentene og fortelle om de positive opplevelsene vi har hatt her. På vårt kull kommer jo også de aller fleste fra andre steder enn Tromsø, så mange kan nok tenke seg jobb utenfor byen.