Få tilgang til Nordlys Pluss! Høstkampanje til kun 89 kr. måneden.

Lille Håkon satte foten på giraffen fast i halsen og var blå i ansiktet da moren oppdaget det. Nå vil hun advare mot leken, som hun mener er livsfarlig.

Den skremmende episoden skjedde forrige tirsdag, da Carina Bjørkvoll Leknessund sto ved kjøkkenbenken hjemme i Tromsø, mens lille Håkon lå på gulvet. Plutselig ble hun oppmerksom på at han laget en rar lyd.

- Jeg snur meg rundt og ser etter, og da ligger han på magen med foten på leken langt ned i halsen. Da jeg fikk snudd han rundt var han blitt blå. Jeg fikk plukket ut leken, og da begynte han å puste og gråte, sier Leknessund.

Hun gjemte leken unna, og begynte umiddelbart å lese på nett hva som tidligere var skrevet om den. Det viser seg at det har vært flere episoder knyttet til den enormt populære lekegiraffen "Sophie".

- TV2 hadde omtalt en lignende hendelse i mai i år. Det startet også med en mor som publiserte et innlegg på Facebook, forteller Leknessund.

Advarer andre

Denne uken skrev hun selv et innlegg på Facebook, der hun advarer andre foreldre mot leken. Hun råder folk til å klippe av beina og kaste leken.

- Nå sto jeg der og fulgte med selv, men dette er en leke som ungene har med seg i senga og overalt. Det er klart man skal følge med på barna sine, men man sitter jo ikke ved senga og ser på dem. Det vil alltid være øyeblikk der man ikke er oppmerksom, sier Leknessund.

Hun synes det er utrolig at leken fortsatt er på markedet, og at den ikke er merket med annet enn en generell advarsel om at barn skal være under oppsyn. Leken er oppgitt å passe for barn fra 0 måneder og oppover.

- Når jeg leser at den norske distributøren sier til TV2 at det kan være vanskelig å skille mellom det som er en brekningsrefleks hos små barn og kvelning, blir jeg litt provosert, sier hun.

Som barnelege og småbarnsmor mener hun seg kvalifisert til å vite forskjellen.

- Jeg har selv vært med å gjenopplive små barn, og det er ikke vanskelig å skille mellom brekninger og når et barn er i ferd med å bli kvalt.

Superpopulær

Leknessund forteller at leken er enormt populær, og hun har selv kjøpt den og gitt den i gave til andre, uten å vite noe om forhistorien.

- Den er så vanlig at man skulle tro den ble delt ut gratis på fødeavdelingen. Den har vært i produksjon siden 60-tallet og finnes sikkert i utallige eksemplar, sier hun.

Selv hadde det ikke falt henne inn at den kunne være farlig, før episoden forrige tirsdag.

- Foten på giraffen er akkurat så lang at den går bak i svelget og kan blokkere luftveiene. Håkon er bare fem og en halv måned, han klarer ikke å snu seg selv, og skjønner ikke at han må ta leken ut av munnen, sier Leknessund.

I Danmark ble leken på et tidspunkt tatt ut av salg, nettopp på bakgrunn av at den utgjør en kvelningsrisiko hos små barn. På sikkerhetsstyrelsen i Danmark sin hjemmeside står det imidlertid:

Sophie Giraf, 18 cm, fremstillet i 2011 er ændret i designet, så den nu overholder kravene i legetøjsstandarden EN 71-1. Det nye design kendes på, at et batch nummer er påført giraffens ene forben på indersiden.

Bekymringsmelding

Leknessund har selv sendt en e-post til importøren i Norge, Lykkeland AS, og hun har kontaktet Forbrukerrådet, som har lovet å ta saken videre. Hun har også sendt en bekymringsmelding til direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

- Jeg unner ingen den samme opplevelsen som jeg hadde. Det kunne gått skikkelig galt hvis jeg ikke hadde fulgt med, sier hun.

Nordlys har vært i kontakt med den norske importøren Lykkeland AS. Eier Rene Ågren ønsker ikke å gi noen uttalelser før han har vært i kontakt med produsenten, men sier tidligere uttalelse til TV2 står ved lag.    

– Sophie la Girafe er testet kontinuerlig. Hvert eneste parti testes, og man kan spore tilbake til den aktuelle testen. Leken hadde ikke vært på markedet dersom den ikke var trygg for barn. Senest nå i slutten av april var Miljødirektoratet på rutinetilsyn, hvor de gikk igjennom testene som er utført av leken. Konklusjonen var at det foreligger mer dokumentasjon på at leken er trygg enn det loven krever, uttalte Rene Ågren til TV2 i mai.