Uklokt og naivt

Artikkelen er over 11 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. DEN ØKONOMISKE skandalen rundt reiselivsselskapet Visit Tromsø, reiser mange ubesvarte spørsmål. Flere av dem ble reist allerede fra kommunestyrets talerstol onsdag. Sjokkerte representanter spurte hvordan styret og selskapets daglige ledelse kunne være blind for det faktum at selskapets egenkapital var tapt allerede for flere år siden.

REDEGJØRELSEN fra ordfører Arild Hausberg om situasjonen i selskapet, gjorde inntrykk. Imidlertid valgte Hausberg å avslutte med at nå var i hvert fall alle kort på bordet, alt var brakt fram i lyset, og det var verken flere lik i skapene eller flere skap å åpne. Det var åpenbart maktpåliggende for ordføreren å berolige kommunestyret på dette punkt. Ellers ville han kanskje ikke fått med seg et flertall i kommunestyret på en redningsaksjon for Visit Tromsø.

DESSVERRE VAR dette både en ytterst uklok uttalelse og i tillegg hårreisende naivt av ordføreren. Dokumentasjonen kom i Nordlys i går. Ikke bare var det dukket opp flere lik, fra nye skap. På morgendagens generalforsamling vil disse sannsynligvis bidra til at en ny sjokkregning må presenteres for hovedeier Tromsø kommune. Nå er det et åpent spørsmål om Visit Tromsø i det hele tatt kan overleve.

HISTORIEN kan ende med et dobbelt nederlag. Visit Tromsø er et selskap Tromsø trenger. Og det har – til tross for en katastrofal mangel på økonomisk styring – skapt viktige resultater. Selskapets eventuelle endelikt vil sette reiselivssatsingen i ishavsbyen tilbake. Men i tillegg vil en konkurs bli brukt som et bevis på det offentliges udugelighet som eiere av næringslivsforetak. Det vil gi et helt fossefall på mølla til dem som hevder at det offentlige skal holde seg unna den slags.

EKSEMPLET Visit Tromsø kan få noen og hver til å undres på om de har rett. Det som er brennsikkert, er at kommunens rolle som eier trenger en like grundig gjennomgang som regnskapene i Visit Tromsø. Det er ikke er nok å la en såkalt lokal næringslivsprofil være styreleder og representere det offentliges interesser. Tromsø kommune trenger å profesjonalisere sitt eierskap.

En konkurs vil bli brukt som et bevis på det offentliges udugelighet som eiere av næringslivsforetak.

Artikkeltags