Sentralisering

Artikkelen er over 11 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. TROSS EN samlet vekst på 25.000 i Nord-Norge fra til 2030, sentraliseres vi. Landsdelen taper terreng i forhold til Norge som helhet, viser en rykende fersk prognose fra Statistisk sentralbyrå.

TROMSØ kan, ifølge SSB, vokse til en by på nærmere 82.000 innbyggere om drøyt 20 år, med en vekst på vel 15.000 innbyggere. Bodø kan komme til å øke med 11.000 innbyggere til nær 58.000 i 2030.

ALTA ER den tredje mest voksende byen i nord, med pluss 3.000 innbyggere om SSBs tall slår til? Alta vil i så fall passerer Narvik i størrelse og ha 21.500 innbyggere i år 2030.

BAK TALLENE skjuler det seg et nitid arbeid i Statistisk sentralbyrå. de ansatte har jevnlig vurdert og framskrevet fruktbarhet, levealder, flytting og innvandring for hver enkelt kommune – og truffet ganske bra.

HVIS VI skreller bort det ytterliggående og vurderer det mest sannsynlige, er dette dystert lesning for nordnorske kommuner flest. Sentraliseringen fortsetter.

SPØRSMÅLET vi må stille oss er om det bare er et onde Vi tviler vel en smule på at lykken for alle er avstand til naboen. Den moderne nordlending lever temmelig urbant.

NARVIK-REGIONEN taper selv om Narvik alene vil vokse med nær 700 innbyggere. Indre Troms kan øke med 600 takket være kraftig vekst i Bardu (+810). Og Nord-Troms sliter.

DET ER spesielt veksten i Tromsø og Bodø som er formidabel. Debatten i de to byene går på hvordan alle skal få plass. Med andre ord helt andre hodepiner enn i landkommunene.

VI SYNES politikere og andre rundt om i de mindre kommunene skal la være å gå i kjelleren når folketallet viser negativ kurve. Det er en slags naturlov at unge mennesker søker til det urbane. Det er slik i alle deler av verden, og ikke et isolert fenomen her til lands.

VI MENER en god ordfører skal glede seg over at de unge vil reise ut og oppleve noe nytt, puste inn bylukt i New York og bo i Oslo, Tromsø eller Alta (uten sammenlikning ellers!).

I DET små er også våre byer urbane, og et vern mot videre sentralisering.

Vi tviler vel en smule på at lykken for alle i nord er stor avstand til naboen.

Artikkeltags