Rolleblanding

Artikkelen er over 11 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. DET SATTE støkk i mange da TV2 avdekket at Kripos etterforsker om Forsvarets Sikkerhetstjeneste har overvåket Jens Stoltenberg. Smak på den: Politiet etterforsker om Forsvaret ulovlig har overvåket statsministeren!

ETTER AT det første sjokket har lagt seg, ser det ut til at vi for alle praktiske formål kan utelukke at det dreier seg om politisk overvåkning slik vi så i den kalde krigens dager. Isolert sett er det bra, men ikke mer.

FORSVARETS sikkerhetstjeneste har hatt ansvaret for datasikkerheten for sentrale personer ved Statsministerens kontor. De ble koplet opp mot Forsvarets sikre datanett, trolig av reint praktiske årsaker.

SENTRALE KILDER med innsyn i prosessen sier til VG at bakgrunnen for saken trolig er at en ved Statsministerens kontor har fått melding om at han eller hun var i ferd med å bryte en sikkerhetsbestemmelse, og reagerte på at det var Forsvarets Sikkerhetstjeneste som overvåket datatrafikken og ga beskjed. Det ble slått alarm, og Forsvarsdepartementet ble varslet.

ENDEN PÅ VISA ble at Kripos ble kontaktet og statsministeren varslet. Dette er for å si det mildt ikke hverdagskost.

I LØPET av gårsdagen sto alt som kan krype og gå av norske politikere opp og fordømte det som har skjedd. SV kalte det en kjempeskandale og Ap sier det er meget alvorlig.

VENSTRE-LEDER Lars Sponheim på sin side sier at «hvis dette virkelig er sant, så står vi overfor et forsvar som lever i en ekstrem subkultur, helt på siden av demokratiet». Det vil være et dramatisk tilbakeslag for Forsvaret, oppsummerer han korrekt.

OGSÅ VI må vente på flere svar før vi trekker endelige konklusjoner. Men det som allerede er kjent gir grunn god nok til å være urolig. Det i seg selv er et problem.

DEMOKRATIET skal ha tillit til folk med makt, ikke frykte dem. Vi stoler ikke helt på forsikringene fra sjefen for Forsvarsstaben, viseadmiral Jan Erik Finseth, som i går gikk fra kanal til kanal med samme budskap: Forsvaret har ikke overvåket statsministeren. For all del: det kan være slik. Men vi tviler.

SV kalte det en kjempeskandale og Ap sier det er meget alvorlig.

Artikkeltags