Ramme alvor

Artikkelen er over 11 år gammel
DEL

Leder DET SMERTER å spare 90 millioner kroner. Det vil folk flest i Tromsø og ansatte i Tromsø kommune erfare. I går presenterte rådmann Gøril Bertheussen fram tiltak som vil svi.

STILLINGSSTOPP, stopp i innkjøp og kraftig skjerping av overtidsbruk fra dags dato er sentrale virkemidler. I tillegg kuttes kurs og reisevirksomhet ned til et minimum.

ALT DETTE er kjente tiltak for ansatte i private bedrifter som med jevne mellomrom må tilpasse kostnadene til sviktende inntekter. I tillegg pleier privat sektor å kutte i staben mer aktivt enn ved stillingsstopp.

DET SPESIELLE ved tiltakene i Tromsø kommune er at kommunale tilbud stenges helt, delvis etter for en begrenset periode, og at kvaliteten på andre tjenester reduseres. Dette vil merkes av mange.

VI VIL rose rådmannen for å ta reelle tak for å bringe kommunen ut av en økonomisk hengemyr. Vi tror likevel ikke dette er nok og mener neste skritt er en full analyse av hva som er kommunal kjernevirksomhet.

DET ER egnet for å ta beslutninger som reduserer driftsnivået permanent og skaper handlefrihet i styringen av Tromsø. Vi mener et naturlig mål er å redusere kostnadene med ca. 300 millioner kroner.

I FORHOLD til rådmannens tiltak vil vi heve en pekefinger for politikerne. Det er lett å fiske i rørt vann i forhold til brukere av kommunale tjenester og i forhold til ansatte i kommunen, men det er både uansvarlig og kortsiktig å obstruere gjennomføringen.

TROMSØ ER styrt slik at det er rådmannens forbannede plikt å gjøre det Gøril Bertheussen gjør nå. Hun bør få aktiv støtte fra politikerne. Det er krevende å skru igjen kommunale tilbud. Det blir ikke lettere om politikere lusker rundt og heller bensin på bålene av misnøye som tennes.

VI VIL også anmode oss, skattebetalere og folk flest, til å tenke oss godt om før vi maler paroler og trasker ut i protesttog. Ingen vil miste et tilbud, men over tid er vi alle tjent med en kommune som ikke sjangler rundt på konkursens rand.

FOR Å nå dit må folk flest og ansatte gjennom en kur. Den er i gang, og vi krysser fingre for at den lykkes.

Alle er tjent med en kommune som ikke sjangler rundt på konkursens rand.

Artikkeltags