Ostehøvel-politikk

DU MÅ BETALE: Så godt som hele Tromsø kommune må nå betale for kuttene som kommer grunnet TK-skandalen.

DU MÅ BETALE: Så godt som hele Tromsø kommune må nå betale for kuttene som kommer grunnet TK-skandalen. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Sjefredaktør Anders Opdahl mener at byrådet i Tromsø har opptrådd naivt ved at de i det hele tatt la opp til TK-inntekter i budsjettet for 2012.

DEL

I GÅR la byrådet i Tromsø fram sitt reviderte budsjett for 2012. Det er langt fra noe lystig dokument. I tillegg til et stort overforbruk i flere sektorer første kvartal, rammes kommunen hardt av at Troms Kraft ikke er rustet til å utbetale utbytte som forventet. De 48 TK-millionene gjør at det byrådet ikke ser noen annen utvei - ostehøvelen må fram.

FOR DET er realiteten. Det kuttes litt her og litt der. Til og med på områder Høyre fromt framhevet som satsingsområder da partiet gjorde seg lekker for valg i fjor høst. Både byrådsleder Øyvind Hilmarsen og ordfører Jens Johan Hjort svetter nok en smule for at de to påberopte behov for en konkret opptrappingsplan for veivedlikehold i Tromsø kommune. I stedet serveres innbyggerne nå et budsjettdokument hvor det heter at kommunen må «påregne regresskrav» som følge av skeive forstillinger og ødelagte felger. Og bilistene kan regne med å få svi mer. Det legges opp til at Tromsø Parkering KF skal betale mer for leie av kommunal grunn. Fasiten er, med mindre byrådet paradoksalt beslutter budsjettamnesti for foretaket, at parkeringsavgiften skrus opp.

LES MER: DU må betale for TK-skandalen

SAMTIDIG kuttes det i vedlikeholdet av torg og parker. Rødt-politiker Jens Ingvald Olsen mener det hele vil føre til forslumming av Ishavsbyen. Det er å ta hardt i. Men det vil merkes. Bygatene vil egne seg dårlig på bilder i valgkampmateriell når Høyre starter jobben for å gjøre Erna Solberg til statsminister. Det aller verste er imidlertid grepene som gjøres overfor barn og unge. Kulturskoleavgiften økes for eksempel med 10 prosent - til 3500 kroner. Dyrt blir dyrere.

AT BYRÅDET er i en tøff situasjon forstår vi. Vi aner også velmente forsøk på å kutte skånsomt. Samtidig er dette en varslet katastrofe. At byrådet i det hele tatt la opp til TK-inntekter i budsjettet for 2012 var naivt, og burde vært unngått. Var ikke bedre styring og kontroll hovedargumentene for innføring av parlamentarisme?

Artikkeltags