Norsk protest

Artikkelen er over 10 år gammel
DEL

Leder MADS GILBERT blir nektet innreise til Gaza. Tromsølegen skulle til Gaza sammen med sin kollega Erik Fosse, men ble rammet av nye og strenge innreiseregler som skaper vanskeligheter for hjelpeorganisasjonene.

GILBERT kaller det er en slags Kafka-prosess. Han har ikke fått vite hvorfor han nektes adgang, og ber utenriksminister Jonas Gahr Støre kalle den israelske ambassadøren i Oslo inn på teppet.

VI ER enig med Gilbert. Norge følger en linje vi har respekt for ved å prøve å løse konflikter og skape løsninger uten unødig støy. Men noen ganger er det nødvendig å si fra så det høres utover de diplomatiske kanalene.

SITUASJONEN i Gaza er fortvilet, og Gilberts ønske er nå som ellers å gi et bidrag til palestinerne. Lite og ingenting er bygget opp etter angrepet fra Israel i vinter. Behovet for hjelp er stort uten at det ser ut til å gjøre synlig inntrykk på israelske ledere.

I EN SLIK situasjon mener vi det er på sin plass at Norge målbærer en tydelig og offentlig kritikk. I motsatt fall kan Norge tas til inntekt for å se gjennom fingrene med Israels handlemåte. At norske myndigheter «har en dialog med israelske myndigheter» er klokt. Vi vil gjerne høre dialogen.

UD KAN lære av Gazas vennskapsby Tromsø som i vinter vedtok en hørbar fordømmelse av Israels terrorbombing av Gaza som var et angrep både på folkerett og humanitet.

TROMSØ sa klart fra når folk i vennskapsbyen kom under angrep av jagerfly, tanks og soldater som lemlestet og drepte sivile, kvinner og barn.

MENS ANGREPENE pågikk sto Gilbert og Fosse i time etter time ved operasjonsbordene for å redde liv og lindre smerte. De er siden hyllet som fortjent for innsatsen.

AT GILBERT nå nektes innreise er en symboltung handling fra Israel. Det viser at regimet ikke har lært og ikke akter å vike en tomme i sin nådeløse politikk i forhold til palestinerne.

KJENNERE AV Midtøsten sier at man gjør klokt i å lytte til pessimistene, og så vite at det blir verre. Dessverre har de fått altfor mye rett.

VI ER ikke optimistisk nå heller, men Norge har plikt til å si fra, derfor mener vi Støre må ta høyt og tydelig.

At Mads Gilbert nektes innreise til Gaza er en symboltung handling fra Israel.

Artikkeltags