Norges raskeste avis

GROVESTE FEIL: "Den groveste feilen Jens Stoltenberg har gjort er at han før 22. juli forholdt seg til truslene på samme måte som norsk offentlighet for øvrig.", skriver Nordlys' sjefredaktør, Anders Opdahl

GROVESTE FEIL: "Den groveste feilen Jens Stoltenberg har gjort er at han før 22. juli forholdt seg til truslene på samme måte som norsk offentlighet for øvrig.", skriver Nordlys' sjefredaktør, Anders Opdahl Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Gjørv-kommisjonen brukte ett år på å konkludere hva som gikk galt 22. juli 2011. VG trengte bare noen timer på å felle dommen over statsministeren.

DEL

STATSMINISTER Jens Stoltenberg (Ap) må nå ri sin verste politiske storm noensinne. Vår øverste politiske leder, som har blitt hyllet som «landsfader» og samlende leder i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011, må nå nådeløst forholde seg til å bli beskrevet som paralysert og handlingslammet – en statsminister som dypest sett ikke er villig til å ta det reelle ansvaret for at Norge ikke var forberedt på enmannshæren som tok livet av 77. «Han bør ha anstendighet til å gå,» skriver VG på lederplass tirsdag. VG burde hatt anstendighet til å vente.

JA, JENS STOLTENBERG gjorde feil etter at han mottok den nådeløse rapporten fra Gjørv-kommisjonen mandag. Unnskyldningen for et statsapparat som sviktet var ikke tydelig nok. I stedet snakket han om eget endelige ansvar, og viklet seg inn i spørsmålsrekker han ikke kunne besvare på tilfredsstillende vis.

LES MER: Siv Jensen krever at Stortinget må hasteinnkalles

ET RESULTAT av at han egentlig ikke tar ansvaret både for fortid og framtid? Eller kan det tenkes at den knusende konklusjonen om Statens svikt rett og slett gjorde inntrykk på Jens Stoltenberg? At han, på linje med norsk offentlighet for øvrig, har et reelt behov for å sette seg inn i rapporten før konklusjonene trekkes?

LES MER: - Stoltenberg må gå av

RAPPORTEN avdekker grov svikt, ja. Den tvinger opplagt fram samfunnsendringer. Men seindrektighet og manglende handlekraft før 22. juli må forstås i rett kontekst. I det politiske Norge har terrortrusler vært et hyppig tema de siste årene. Den groveste feilen Jens Stoltenberg har gjort er at han før 22. juli forholdt seg til truslene på samme måte som norsk offentlighet for øvrig.

LES MER: Politisvikt kan bli etterforsket

ER SVARET at statsministeren symbolsk bøyer av, forlater regjeringskontorene, og kaster det politiske Norge inn i kaos? Eller bør statsministeren få lov til å bruke tid til å omsette den smertefulle rapporten han selv har bestilt til handling og politikk? VG synes å mene det første er det som effektivt gir et tryggere Norge. Vi er av en noe annen oppfatning.

Artikkeltags