Gå til sidens hovedinnhold

Klokt føde-ja

Artikkelen er over 13 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

DET ER flere ting å si om Helse Nords og UNNs faglige og politiske retrett om stengt fødeavdeling i Narvik. For det første har en gruppe kvinner i Narvik gjort en fabelaktig jobb. Blant annet kuppet de nylig statsministermøtet på Riksgrensen. De fikk Jens Stoltenberg i tale, og fikk sagt fra direkte til ham.

FOR DET ANDRE er det fastslått at statsråden er sjef, hvis hun vil. Sylvia Brustad tok kontakt med UNN-eieren Helse Nord i Bodø som «etter en totalvurdering» ba UNN «søke å holde fødeavdelingen i Narvik åpen i hele sommer».

DET ER en real overkjøring av Tor Ingebrigtsen og UNN-ledelsen. Det ser ut til at de svelger ydmykelsen, og det er bra. Balansen mellom statsråd, helseforetak og sykehus er finstemt. Til nå har politikerne avstått fra å gripe inn. Nå har Brustad gjort det. Faglig er hun på trygg grunn. Det er viktig.

BÅDE statsråden og Lars Vorland i Helse Nord legger vekt på at Narvikregionen er befolkningsrik, i tillegg til at avstanden til andre fødeavdelinger er svært lang.

DESSUTEN vet både de og UNN-sjef Tor Ingebrigtsen at vaktkabaler og bemanning går i hop. Det ville vært temmelig pinlig om UNN sa nei selv om det var skaffet til veie både penger og folk.

FOR BARE få dager siden uttalte NHO at de rødgrønne har ribbet styrene i Helse-Norge for makt og påvirkningskraft. Det er satt inn flere styremedlemmer med politisk erfaring og næringslivsfolk er blitt skjøvet ut.

OG HVA så? Sykehus og helse er også politikk. Det er en politisk beslutning at sykehus skal være desentralisert her til lands. Det skal balanseres mot behovet for å samle spisskompetanse, gi faglig gode nok sykehustilbud og utnytte milliardene effektivt nok.

DET ER både fag, ledelse og politikk. Vi mener Sylvia Brustad balanserer de tre hensynene godt i fødesaken.