Ja takk, men..

Artikkelen er over 11 år gammel
DEL

Leder DET ER lett å ønske toget fra Narvik til Tromsø velkommen. Men det ikke lett å tro at det kommer. Det er med Tromsbanen som med Jesu gjenkomst, du må være fast i troen for å håpe at du får oppleve underet.

DET VAR på fredag SVs Lena Jensen slapp den gode nyheten: Stortinget sier ja til å utrede banen. Det betyr, mener hun, at Stortinget viser vilje til å bygge - og dermed er det grunn til å slippe jubelen løs.

VI HÅPER hun har rett, men vi tviler. Og tvilen styrkes av at hennes egne i den rødgrønne alliansen nyanserer gladmeldingen og refser henne for å snakke ned Ap og Senterpartiets vilje til å bygge Tromsbanen.

DET LOVER ikke godt for et prosjekt som fra før har satt mange rekorder i utredning. Å starte en ny utredning i krangel og spetakkel er dødfødt. Om det er noe Tromsbanen ikke trenger, så er det splid. Ideen er skjør og må pleies varsomt for å ha livets rett.

DET VIL være klokt å overføre store godsmengder fra vei til bane. Miljømessig selvsagt, men også i lys av sikkerhet på veiene. Store og stadig flere vogntog på glatte vinterveier er en sikkerhetsrisiko. Et tog mellom Narvik og Tromsø vil dessuten stimulere vekst og utvikling langs hele linjen.

DEN VIKTIGSTE årsaken til at vi ikke makter å tro på realismen i prosjektet, er at Nord-Norge samlet seg om vei i forbindelse med neste Nasjonal transportplan. E6 for å være presis, og regjeringen fulgte opp. E6 binder Nord-Norge sammen og er viktig for turister, næringsliv og bilførere flest.

DET DYRESTE i E6- prosjektet er Hålogalandsbrua mellom Narvik og Øyjord. Byggestart er i 2011 og brua står trolig ferdig i 2015. Prislappen blir cirka to milliarder kroner, og brua korter ned kjøretiden mellom Narvik og Tromsø.

ER DET mulig å tro at Stortinget sier ja til samtidig å bygge en jernbane til minst det tidobbelte, trolig mye mer, av prisen? Svaret er mest sannsynlig et rungende nei.

VI SKAL huske på at presset på å investere i samferdsel er massivt over hele landet. Ingen får ja to ganger. Og Nord-Norge står ikke samlet om Tromsbanen. Dette er greit å huske på før champagnen sprettes.

Ingen får ja to ganger. Og Nord-Norge står ikke samlet om Tromsbanen.

Artikkeltags