Inn fra nord

Artikkelen er over 11 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. I DAG har kun én politiker fra Nord-Norge plass ved kongens bord. Da de rødgrønne (Ap, SV og Sp) dannet regjering i 2005 vinket tre smilende og statskledte nordlendinger til folket på slottsplassen.

HELGA PEDERSEN er alene tilbake idet norsk politikk ruster seg til valgkamp igjen. Vi liker det ikke, og dette bør bekymre alle i Nord-Norge, uansett partifarge.

DET ER viktig for en landsdel langt unna hovedstaden å være tungt til stede der de viktige beslutningene fattes. Det være seg innen politikk, økonomi eller kultur. Ellers taper vi når ulike hensyn skal avveies.

DET ER dessverre ikke enestående at Nord-Norge bare har én statsråd. Slik var det så seint som under den forrige regjeringen. Høyres Svein Ludvigsen var enslig svale, akkurat som Petter Thomassen (H) var det i Syse-regjeringen (1989/90).

VI ER ikke i stand til å forstå hvorfor det må være slik. Nord-Norge har forsynt politikken med sterke navn. I moderne tid var både Jan Henry T. Olsen og William Engseth typer som satte preg på samtiden.

VI TROR vel ikke det er mulig å håpe på bedring før valget. Det må i så fall skje noe ekstraordinært som tvinger en av statsrådene ut av kontoret. I en normalsituasjon bytter statsministeren ikke mannskap et par korte uker før et valg.

ETTER VALGET inntrer en ny situasjon. Uansett hvem som vinner vil vi se nye statsråder. Da gjelder det for de nordnorske partilagene å være i beredskap. Nord-Norge må finsikte kandidater som sover med kofferten pakket når dagen er der.

DA DE to nordlendingene gikk ut (Odd Roger Enoksen og Odd Eriksen) var det ingen kø av folk nordfra som skrapet på dørene i regjeringskvartalet. Vi ser gjerne at partiene tar en regional dugnad. Finn talentene og dyrk dem. Få dem inn i rådgiverkorpset.

I NESTE OMGANG skal de være klar til å innta posisjonene. Ingen må tvile på at det er viktig for Nord-Norge å sitte ved bordet, for å låne et slitt uttrykk, når viktige saker debatteres og besluttes.

Nord-Norge må finsikte kandidater som vil sove med kofferten pakket.

Artikkeltags