<i>Spillet alle taper</i>

BIT FOR BIT: Norsk samferdselspolitikk er en historie om kortsiktighet, hylekor og snorklipperi. Det kommer sjelden Nord-Norge tilgode.	 Illustrasjon: Ola Reibo

BIT FOR BIT: Norsk samferdselspolitikk er en historie om kortsiktighet, hylekor og snorklipperi. Det kommer sjelden Nord-Norge tilgode. Illustrasjon: Ola Reibo

Artikkelen er over 7 år gammel

"Mulighetenes og framtidens region avspises med smuler når det kommer til stykket." , skriver sjefredaktør Anders Opdahl. DEBATT: Er Nord-Norge blitt Norges tapere når samferdselkaka skal deles opp?

DEL

Leder Troms fylke er ikke tilgodesett med et eneste større prosjekt på riksveiene i løpet av den rødgrønne regjeringens perioder. Ikke ett! Finnmark kan trøste seg med litt ny E6, men heller ikke i vårt nordligste fylke er det grunn til fest.

Mulighetenes og framtidens region, som det heter i festtalene, avspises med smuler når det kommer til stykket. Togsatsing, E39 på Vestlandet og firefeltsveier rundt Oslo, er det som gir valuta for pengene. Den politiske styringa er overlatt velgermarkedet, mens Nordområdene fortsatt tilsynelatende sitter fast i provinsgjørma. Glem politisk vilje, glem «alle skal med». Så langt har vi vært hele Norges tapere når samferdselskaka deles, uten at statsråd Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, Ap-nestleder Helga Pedersen, og resten av de rødgrønne nord-koryfeene ser ut til å skjemmes.

En gang etter påske kommer stortingsmeldingen om Nasjonal Transportplan. Det er så langt lite som tyder på at bildet vil endre seg mye når den legges fram. Lekkasjene så langt omhandler samferdselsinvesteringene i øst og vest. Historisk sett er det liten grunn til å være optimist. Legger vi til grunn det Anne Marit Bjørnflaten sier i Portrettet i Nordlys LØRDAG, er det kanskje ørlite grunn til håp. Hvis vi tør.

Hvis fasiten er ny skuffelse må vi spørre: Hvordan kunne det ende slik? Igjen? Vi her i nord har jo transformert oss, både i forhold til holdninger og næringsveier. Det er ikke elendighetsbeskrivelsene og sutringen som råder i 2013. Tvert imot lever vi i en sterk tro, på nåtiden og framtiden. Når alt kommer til alt, er det kanskje holdningene i sør som er fastlåst i fortiden?

Statsminister Jens Stoltenberg og hans utsendinger vil fort kvittere kritikk med at nordlendingen selv har en del av ansvaret. Det er jo i og for seg rett. Den nordnorske stortingsbenken har ikke akkurat vært overfylt av landsdelsbyggere.

På samme måte har regjeringen et ess i ermet når det kommer til Tromsø. Storbypakken det nå er kø for å få has på, sa de borgerlige Tromsø-politikerne nei til. Politikken det egentlig er flertall for, ble ofret på Frps bompengebål. En lokalpolitisk tragedie, kan Stoltenberg og co. konstatere - etterfulgt av et skuldertrekk.

Her har imidlertid regjeringen et problem. Det den kan peke på; kortsiktigheta og inkonsekvensen, har vært egen norm. Regjeringen har liten troverdighet når det kommer til langsiktig og framsynt samferdselspolitikk. Snarere er den i et skjebnefellesskap med lokal- og regionalpolitikken. Prioriteringene styres av hvilke nessekonger som roper høyest, og frykten for neste valg. Slik klattes styrtrike Norge sammen på kryss og tvers; med en kilometer her og to der. Det hjelper ikke å ha råd til Rolls-Royce, når speilet limes fast med Araldit, og døra hengsles med gaffatape.

Samferdselspolitikken ta stor plass framover. Denne debatten bør handle om hvem som er i stand til å gjenreise den til å bli et virkemiddel for helhetlig og rettferdig samfunnsutvikling, som henger sammen med andre store nasjonalpolitiske prosjekter (f.eks. Nordområdene). Glem OL i Oslo, bygg landet der verdiene skal skapes!

Partiene som ikke tar inn over seg behovet for store endringer i samferdselspolitikken, må straffes hardt ved høstens valg.

For regjeringen er NTP Den Store Testen.

I dag lever vi med Lotto-politikk, og som i alle pengespill er de fleste av oss tapere.

Hadde vi nå enda bare hatt grasrotmidler å trøste oss med. Vi har ikke det. Vi har noe som er dyrt, dårlig og tilfeldig.

God påske - og kjør forsiktig!

Vi er hele Norges tapere når samferdselskaka deles. Uten at statsråd Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, Ap-nestleder Helga Pedersen, og resten av de rødgrønne nord-koryfeene ser ut til å skjemmes.

Artikkeltags