<i>Slutt å toe hendene, kjære regjering</i>

Hurdal 20140310. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen på regjeringens budsjettkonferanse som startet mandag morgen på Hurdalsjøen hotell i Akershus.

Hurdal 20140310. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen på regjeringens budsjettkonferanse som startet mandag morgen på Hurdalsjøen hotell i Akershus. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Gjør noe. Nå!

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Hvor lenge skal regjeringen Solberg sitte før de slutter å skylde på de rødgrønne når noe går galt eller når upopulære tiltak blir iverksatt?

Torsdag kom meldingen om at transport-, finans- og energisektoren blir tatt ut av ordningen med regional differensiert arbeidsgiveravgift (RDA) fra 1. juli i år. Hvilket betyr at lønnskostnadene for disse delene av nordnorsk næringsliv vil gjøre et kjempehopp oppover.

LES MER: Slik ga de milliardregning til Nord-Norge uten forhåndsvarsel

Det er forståelig at en regjering som har skatte- og avgiftskutt som en helt sentral del av sitt politiske prosjekt, finner det ytterst pinlig å måtte meddele dette til offentligheten. Ingen signaler var gått ut om det som kom i form av en pressemelding fra regjeringen. Ingen av næringene var forberedt på avgiftssjokket. Etter det vi kjenner til, var det til og med sentrale medlemmer av det borgerlige regjeringsapparatet som var uvitende om denne politiske bomben.

I intervju med Nordlys uttalte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) at dette kunne ikke hans regjering ta ansvar for. Fordi dette var avgjort i forhandlinger mellom den rødgrønne regjeringen og EU i juni i fjor. Og det var den da sittende regjering som skulle ha informert næringslivet i nord om hva som var i vente. Solvik-Olsens forklaring er ikke bare tynn. Den stemmer ikke heller.

For det første har det ikke eksistert noe forbud om å informere, så snart regjeringen Solberg oppdaget hva som var på gang. Men de fulgte den samme lukkede linje som den rødgrønne regjeringen, og skapte derfor enda større vanskeligheter for de berørte bransjer. For det andre er Solvik-Olsens fremstilling ikke korrekt. Finansminister Siv Jensen uttalte i Stortinget så sent som 5. februar i år, om «visse nye vilkår til å gi regionalstøtte» til de nevnte sektorene, at «omfanget av dei nye vilkårene er noe usikre». Hvis dette ennå ikke var klart i februar, kan ikke Solvik-Olsen gjemme seg bak at den forrige regjeringen burde ha informert. Frp/Høyre-regjeringen sitter med et like stort ansvar som de rødgrønne. Da får dagens regjeringspartier tåle at vi påpeker dette. Og slutte å toe sine hender.

LES OGSÅ: Høyre- og Frp-politikere i nord fremstår som romsøppel

Solvik- Olsens forklaring er ikke bare tynn. Den stemmer ikke heller.

Artikkeltags