Gå til sidens hovedinnhold

I oppløsning

Artikkelen er over 13 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

DET VENTER en gedigen oppvask i fylkesrådet i Troms. I striden om hvem som skal lede RDA-styret i Tromsø frontkolliderte fylkesråd for næring, Irene Lange Nordahl (Sp) med sin egen sjef, fylkesrådsleder Paul Dahlø (Ap).

DE BRAKET sammen i offentlighet. Som om ikke det var nok valgte KrF å følge Nordahl, mens SV sto i lag med Dahlø og Ap. Fylkesrådet er altså splittet på midten foran neste møte i fylkestinget.

HVIS VI skal ta parlamentarismen på alvor er fylkesrådet i realiteten oppløst. Paul Dahlø kan umulig finne seg i at en fylkesråd opererer som privatpraktiserende politiker i offentlighet og mot fylkestinget.

HAN KAN selvsagt sparke Lange Nordahl ut av fylkesrådet. Men hva skjer da? Senterpartiet kan enten la Lange Nordahl ydmykes eller så er det over og ut for flertallsrådet. Det kompliseres ytterligere av at KrF og Mariam Rapp brøt ut sammen med Senterpartiet i RDA-striden.

PÅ TOPPEN av det hele passer det maksimalt dårlig for den rødgrønne regjeringen hvis fylkesrådet i Troms oppløses. Ved inngangen til valget er det viktig å vise enighet. Krangel og splittelse vil svi for alliansen.

BILDET ER så komplisert at vi ikke våger å spå utgangen. Derimot er vi sikker på at Paul Dahlø ikke kan la neste fylkesting komme uten at han har avklart kaoset som råder.

VI KAN også regne med at alle vil snakke med sine moderpartier før de tar drastiske skritt. Det kan godt hende løsningen blir en annen enn man ønsker lokalt. Rett og slett fordi saken er viktig nasjonalt.

UANSETT ER tiden omme for Irene Lange Nordahl som fylkesråd. Hva som enn skjer kan hun ikke, mener vi, sitte etter å ha ydmyket sjefen så grundig som hun har gjort.