<i>Bodø mot røkla</i>

Artikkelen er over 6 år gammel

Kjære Bodø-væringer. Ikke tro på alt som står i lokalavisa. Ingen i Nord-Norge er store og sterke nok til å stå alene. Ingen.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. LØRDAG gjør Avisa Nordlands sjefredaktør, Jan-Eirik Hanssen, et skarpt forsøk på hisse til ny bykrig i Nord-Norge. Med agitasjon og retorikk vi knapt har sett maken til i fredstid, tegnes det et bilde av en landsdel der Tromsø er i ferd med å tilrane seg alt av ressurser og institusjoner, både nåværende og fremtidige. Ikke bare svekker det Bodø. Faktisk har det beskrevne Tromsø-suget en dødelig effekt. Bare hør: “Prisen er at akutt syke hjertepasienter dør på veien til behandling.”

HANSSEN, som har kalt sitt epos «På tide å våkne!», retter sitt angrep mot det han mener er tafatte lokalpolitikere, som ikke går i krigen for Nord-Norges nest største by. Så viktig er det at Bodø nå tar til våpen, at AN-redaktøren til og med har bestilt en oppfølgingsartikkel av egen leder, hvor politikerne stilles til veggs. Det er på grensen til det pinlige, og vi håper det avkles som dét det er: En lokalavis’ strev for å beholde en slags mening i livet, i en tid der medielandskapet nasjonaliseres og globaliseres.

BILDET Hanssen tegner, vitner om manglende evne og vilje til å se lengre enn Bodøs landemerke Glasshuset. Realiteten er, at både Tromsø og Bodø er produkter av en demografisk utvikling vi har sett over tid, og som både vil og må fortsette. Skal fremtidens Nord-Norge besitte en slags definisjonsmakt, er det faktisk avgjørende at byene vokser seg sterkere. Det er slik vi etablerer alternativer til Oslo, Stavanger og Trondheim. Ved å samarbeide i nord, forsterkes denne makten.

I STEDET for å servere gammelmannstanker, burde AN-redaktøren bidratt med å ta del i en helt nødvendig nordnorsk nyorientering. Fremtiden handler ikke om en krig mellom Bodø og Tromsø, eller med Narvik, Harstad og Alta, for den del. Det handler om å finne sammen og heie på hverandre. Noe bør ligge i Bodø, noe i Tromsø, noe i Alta og noe i Hammerfest. Men alt må ligge i nord. Biter Nordlands-politikerne på AN-redaktørens retorikk, kan det langsiktige resultatet fort bli Bodø mot Nord-Norge. Byen har allerede et anstrengt forhold til Lofoten, Vesterålen og Helgeland. Er svaret for Bodø virkelig å drive krigføring mot alt og alle?

DET ENESTE vi håper lederartikkelen fører til, er at alternative stemmer i Bodø nå melder seg. At vi får høre fra dem som forstår behovet for nye og sterke nordnorske konstruksjoner. Vi vet at de finnes. Og vi håper de tør, selv om prisen er å bli idiotforklart i lokalavisa. Heia Glimt!

I stedet for å servere gammelmannstanker, burde AN-redaktøren bidratt med å ta del i en helt nødvendig nordnorsk nyorientering

Artikkeltags