Bare tapere

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Med mindre det tenkes helt nytt, er stortingsvalget tapt for Ap, skriver sjefredaktør Anders Opdahl.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. DEN 25-ÅRIGE kvinnen som varslet Arbeiderpartiets ledelse om forholdene som fredag førte til at Roger Ingebrigtsen forlot sine posisjoner, valgte selv i går å trekke seg fra stortingsnominasjonen. Dette gjorde hun for å fjerne all tvil om sin egen agenda i saken. Valget er et nødvendig forsøk på å fortelle offentligheten at hun ikke har fortalt sin historie til Ap-ledelsen for å styrke egen posisjon, men at det er sidene ved relasjonen som er årsaken til at hun følte at hun måtte si ifra.

VIL DET FJERNE all tvil? Neppe. Det ligger i den betente sakens natur. All den tid den ikke er politianmeldt, eller at kvinnen selv velger å stå fram, vil den fortsatt være gjenstand for spekulasjoner, slik vi har sett i både sosiale og tradisjonelle medier de siste dagene. Det er synd, og slik påhviler det kvinnen et stort press.

I GÅR VALGTE to norske medier å publisere kvinnens identitet uten henne samtykke. I begge tilfeller er denne beslutningen truffet fordi kvinnen selv har hatt politiske posisjoner, og for å gi nødvendig balanse. Det framstår som både uinformert og uklokt, og en kortslutning når vi vet at Ingebrigtsen tok konsekvensen av relasjonen til 25-åringen. At erklærte offer skal «outes» i medier mot sin vilje, er en ny og oppsiktsvekkende praksis.

I DENNEsaken er det ingen vinnere. Bare tapere. Roger Ingebrigtsen har det utvilsomt tøft. Han har opplevd et voldsomt fall, som også påvirker hans nærmeste. Likeledes bærer den unge kvinnen en tung bør nå.

SAMTIDIG framstår Troms Arbeiderparti som mer splittet enn noen gang. Og det synes å bli varig, med mindre partiet på kort tid kan finne en samlende kandidat. Alternativet er at det om 14 dager velges stortingskandidater med svekket mandat. Det vil unektelig føre til en vanskelig valgkamp. Slik Ap nå framstår, synes det uunngåelig. Med mindre det tenkes helt nytt, er stortingsvalget tapt.

Med mindre det tenkes helt nytt, er stortingsvalget tapt.

Artikkeltags